RF:s ordförande Björn Eriksson vill se satsningar på idrottsanläggningar och efterfrågar en nationell samordnare. Foto: TT

Riksidrottsförbundet saknar insatser i regeringens budget

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår drygt 2 miljarder i stöd till svensk idrott i sin budget. Riksidrottsförbundet (RF) saknar däremot insatser som ska bidra till att idrottsrörelsen återhämtar sig långsiktigt efter coronapandemin och pengar till fler anläggningar.

Regeringen har presenterat sin budgetproposition för 2023. Det totala stödet till idrotten i budgeten uppgår till 2,092 miljarder kronor. Det ger ett tillskott till idrotten på 125 miljoner kronor för 2023 och 150 miljoner för 2024 och 2025, enligt Riksidrottsförbundet (RF).

Regeringen satsar bland annat på unga och äldre samt idrott i utsatta områden, vilket stått klart sedan tidigare.

”Viktig funktion”

”Att stärka idrottsrörelsens närvaro i sådana områden kan ge boende en mer aktiv och meningsfull vardag. Utöver de hälsovinster och den sociala gemenskap föreningsidrotten ger för den enskilde bedömer regeringen att idrotten i sig fyller en viktig funktion i arbetet med att främja integration och i det brottsförebyggande arbete”, skriver regeringen i propositionen.

RF välkomnar regeringens satsning på den svenska idrottsrörelsen. Men saknar insatser som dels ska möjliggöra en långsiktig återhämtning efter coronapandemin, men också lösa anläggningsbristen i Sverige.

Efterfrågar nationell samordnare

”Att det finns en plats att idrotta på och samlas kring är helt avgörande för att idrottsrörelsen ska ha kraft och möjlighet att verka. Utan anläggningar och utan tillgång till skog, mark och vatten uppstår inte glädjen, gemenskapen och sammanhanget som en förening skapar. Här hoppas jag att det kommer initiativ, såsom nationella samordnare i frågan, under mandatperioden”, säger RF:s ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Ett utsatt område är en definition som används av polis och politiker. Den syftar till ett geografiskt avgränsat område med låg socioekonomiskt status och kriminell påverkan på det

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.