• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Ovanåkers och Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

#föräldrahets: ”Kanske bättre om föräldern byter klubb”

Uppdaterad
Publicerad

När tränare markerar mot hets kan det landa mer eller mindre väl hos föräldrarna. Här är Riksidrottsförbundets förslag på hur det ska hanteras.

Tränare som hört av sig till SVT Sport kring #föräldrahets berättar att föräldrar bytt klubb, eller hotat att byta klubb, när de blivit tillsagda att de pressar sina barn för hårt.

Anders Wahlström, som är ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet, har ett tydligt råd till tränarna:

Föräldrahets

– Jag tänker att det är ett vanligt svar. Och att man som föreningsrepresentant kan fundera på om man verkligen vill ha en förälder som beter sig dåligt hos sig. Det kanske är bättre om den föräldern faktiskt byter klubb.

– Mitt andra råd skulle vara: tror man verkligen att ett barn, med en förälder som pressar såpass hårt, på riktigt är den som kommer att bli föreningens nästa stjärna? Då tror jag att man är fel ute även där. Så det finns inga skäl att hålla kvar den tycker jag.

Berättelser om byten

Ulf Appelqvist är en av tränarna som upplevt problem. Till SVT Sport skriver han:

”Fotbollsmatch flickor åtta år. En pappa ropar hela tiden vad hans dotter ska göra. När flickan ska vila berättar han vad hon ska tänka på i nästa byte. Hon springer sedan ut på plan helt förvirrad och stressad. Jag pratar med pappan och säger att hon behöver endast stöd och uppmuntran. Hon vill göra sin pappa glad men förstår inte hans tankar. Han säger då till mig att om han inte får ge henne råd, så får hon börja i en annan klubb.”

Och handbollstränaren Andreas Grankvist har en liknande upplevelse:

”Vi hade en förälder som satt på läktaren och coachade sitt barn därifrån. Efter ett antal träningar fick jag nog och konfronterade mamman. Jag sa till henne att antingen slutar hon eller så kan hon komma ner på planen och hjälpa till med träningen av alla flickorna. Mamman slutade upp med sitt coachande, tyvärr slutade även hennes dotter i vår förening. Jag tror inte att mamman tålde att jag sa till henne då flickan numera spelar handboll i en annan förening.”

En av fem

Var femte tränare som svarat på en fråga om detta i SVT:s enkät uppger att de under det senaste året har sagt till en förälder för dennes beteende.

Fråga 5. Foto: Kim Hägglund/Grafik

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Föräldrahets

Mer i ämnet