Foto: Scanpix

Isabellah Andersson får retroaktivt EM-brons

Uppdaterad
Publicerad

Maratonlöparen Isabellah Andersson får ett retroaktivt EM-brons. Ryskan Nailja Julamanova blir av med sitt guld från EM 2010 på grund av dopning. Då flyttas Andersson upp som trea i loppet.

Den ryska maratonlöparen Nailja Julamanova stängs av för dopning och blir av med sitt maratonguld från EM 2010, uppger det ryska friidrottsförbundet och hänvisar till Internationella friidrottsförbundets regler.

Det gör att svenskan Isabellah Andersson kommer att tilldelas bronset. Andersson blev tidigare uppflyttad till fjärde plats när segraren Zivile Balciunaite stängdes av för dopning. Guldet går nu till italienskan Anna Incierti.

Svenske förbundskaptenen Stefan Olsson gläds åt medaljen, men säger samtidigt:

-Det känns fan i mig som det är systematisk dopning i Ryssland. Det är ju inte individer bara. Det är hela lag.

Förutom Julamanova stängs också 800-meterslöparna Svetlana Kljuka och Jevgenija Zinrova av.

Stefan Olsson beklagar att Isabellah Andersson inte fick känna glädjen i Barcelona. Å andra sidan pekar han ut henne som en av de svenska friidrottare som har störst chans i OS i London.

-Hon tränar på i Kenya och alla rapporter jag har därifrån tyder på att det går bra. Isabellah har en bra chans på en bra placering i London.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.