Alexander Legkov spurtade hem segern, närmast före Maxim Vylegzjanin och Ilja Tjernousov. Foto: TT Nyhetsbyrån

Rysk trippel – Södergren sjua

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en rysk trippel i femmilen. Alexander Legkov spurtade hem segern inför en extatisk hemmapublik på tiden 1.46.55,2, närmast före Maxim Vylegzjanin och Ilja Tjernousov. Anders Södergren blev bäste svensk med sin sjundeplats, 17,8 sekunder efter Legkov. Daniel Richardsson blev åtta (+24,4) och Johan Olsson nia (+32,1).

– Det här är mer värdefullt än mitt liv. Jag kan inte förklara hur jag känner. I 15 år har jag försökt nå ett sådant här resultat, säger Legkov enligt nyhetsbyrån AP.

– Legkov visade att han är skidkungen i åtminstone fyra år framåt, säger den ryska chefstränaren Jelena Välbe enligt nyhetsbyrån Reuters.

OS i Sotji längdskidor

Femmilen avgjordes i ett rekordhögt tempo. Den första rejäla utbrytningen gjordes av finländaren Matti Heikkinen som stack vid 30 km. Vid 35 km ledde han med 22,5 sekunder. Vid 40 km var dock klungan ikapp honom. Heikkinen slutade först på 15:e plats.

Anders Södergren var uppe och drog vid 18 km och hade ledningen några kilometer. Den svenske veteranen tog över ledningen igen vid 45 km. Vid 48 km var det en annan svensk som ledde – Daniel Richardsson. Lite senare bröt Dario Cologna, en av förhandsfavoriterna, skidan.

– Jag tror att en annan åkare körde över mina skidor, men det spelar ingen roll vem det var. Det är sådant som händer, säger Cologna enligt TT.

Cologna hade redan tagit två guld i Sotji. Så här svarade han på frågan vad som hade hänt om han fått chansen att fullfölja tävlingen:

– Då hade det bara varit två ryssar på pallen.

Det här var dock Rysslands dag. I den sista backen började Legkov att pumpa på ordentligt. Vylegzjanin, Tjernousov och Martin Johnsrud Sundby hakade på. Legkov var den starkaste. Silvret gick till Vylegzjanin tack vare dennes fina målgång. Johnsrud Sundby såg länge ut att nå medalj men kunde inte matcha någon av ryssarna på upploppet.

Kluvna känslor för Södergren

Anders Södergren gjorde karriärens sista OS-lopp. Det var kluvna känslor efteråt.

– Jag var pigg i dag, men sista rycket i backen hängde jag inte med på. Jag gjorde allt jag kunde, säger Södergren till Viasat.

– Fantastiskt mästerskap, speciellt för svensk del med alla medaljer, fortsätter Södergren.

– Planen var att vara med i sista backen, men jag hade inte benen för det. Det var ett bra lopp ändå, men det är medaljerna man vill åt, säger Richardsson.

– Jag var uppe och körde i början, men jag förstod tidigt att det inte var mycket krut i benen, säger Olsson.

Södergren, Richardsson och Olsson var de enda svenskarna som deltog. Marcus Hellner lämnade återbud på grund av en förkylning. Inga andra svenska herråkare var kvar i Sotji, så Sverige ställde bara upp med tre åkare på dagens avslutande 50 km fristil.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji längdskidor

Mer i ämnet