Ryska spelare från ROC:s handbollslag i OS i Tokyo. SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson tycker inte de ska få delta i kommande OS Foto: Bildbyrån

Ryssar kan tillåtas i OS igen – men SOK:s hållning står fast: ”Raka och tydliga”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan samlas den Internationella Olympiska Kommittén i indiska Mumbai.

Där tror många att ett beslut om ryskt och belarusiskt deltagande i OS 2024 kommer tas.

Många tecken tyder på att de välkomnas – men SOK:s hållning är fortfarande tydlig.

– Vi tycker inte att det är lämpligt att medge något deltagande för aktiva eller funktionärer från Ryssland och Belarus, säger generalsekreteraren Åsa Edlund Jönsson.

I slutet av september röstade den internationella paralympiska kommittén igenom att ryska och belarusiska idrottare får delta i Paralympics nästa år. Från IOK har det fortfarande inte kommit något besked kring vad som ska gälla i OS nästa sommar.

Men en vanlig teori i idrottsvärlden är att ett besked kommer att komma under den närmaste veckan, då IOK samlas i indiska Mumbai. Där väntar både styrelsemöten och kongress.

Idrott och politik

Ingen information till SOK

På schemat finns visserligen ingen punkt där det tydligt står att Rysslands-frågan ska avhandlas, däremot en punkt om Paris 2024.

Inte heller har SOK fått information kring om det ska tas beslut i frågan, men deras ståndpunkt är tydlig.

– Vi tycker inte att det är lämpligt att medge något deltagande för aktiva eller funktionärer från Ryssland och Belarus eftersom Rysslands krig mot Ukraina pågår, säger generalsekreteraren Åsa Edlund Jönsson till SVT Sport, och fortsätter:

– Den tolkningen har vi i Sverige och Norden varit jättetydliga med hela tiden, och den står vi kvar vid.

SOK har inte fått någon information om hur processen kring ett Rysslands-beslut kommer att gå till. SVT Sport har frågat IOK om det, men inte fått svar.

”Aldrig bojkottat”

Hur kommer SOK då agera ifall ryssarna släpps in?

– Sverige har aldrig bojkottat ett olympiskt spel, och vi tänker inte bojkotta den här gången heller. Vi tror att vårt budskap och det vi tror på blir mycket starkare om vi finns på plats.

– Oavsett om det är tävlingar eller möten, men vi ska vara där och säga vad vi tycker. Sen tycker vi att det är våra svenska idrottare som ska vara på plats, det är ju inte vi som ska avstå från tävlingar.

– En bojkott skulle bara vara aktuell om det finns en bred sanktion från FN.

TRE FRÅGOR: Vad innebär det om ryska och belarusiska idrottare får tävla i OS?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet