OS i Paris invigs 26 juli. Foto: SVEN ROSENHALL SVRO

Ryssland kommer inte att bojkotta OS i Paris: ”Vill hålla dialog”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland kommer inte att bojkotta OS i Paris. Det uppger landets idrottsminister Oleg Matytsin.

– Vi bör i så stor utsträckning som möjligt hålla möjligheten till dialog öppen och delta i tävlingarna, säger Matytsin.

I december i fjol kom Internationella Olympiska Kommittén, IOK, med beskedet att ryska och belarusiska individuella idrottare får delta i OS i Paris under neutral flagg, trots Rysslands fullskaliga anfallskrig mot Ukraina.

Beskedet fick landets president Vladimir Putin att rasa.

OS i Paris 2024

– Om de fortsätter att agera så här, kommer de att begrava den olympiska rörelsen, sade Putin, som då inte kunde svara på om han ansåg att ryska idrottare bör delta under neutral flagg.

Inga ryska lag i OS

Nu kommer idrottsminister Matytsin med besked i frågan, men poängterar att det inte går att lämna generella rekommendationer till alla ryska idrottare om att delta i Paris. Detta eftersom vissa internationella förbund fortfarande inte tillåter ryska idrottare att tävla.

Idrottare från Ryssland och Belarus får inte aktivt stötta kriget eller vara anställda eller kontrakterade av ländernas militär eller säkerhetstjänst om de ska tävla under neutral flagg i OS. Ryska och belarusiska lag är fortsatt stoppade från OS-deltagande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet