Foto: Gavril Grigorov/Sputnik/Kreml/EPA/TT

Ryssland vill arrangera eget ”mini-OS”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland vill arrangera ett sportevenemang i Moskva.

Förutom Ryssland är tanken att idrottare från Kina och Indien ska tävla.

President Vladimir Putin har tidigare sagt att evenemanget kan avgöras i september.

Den ryske idrottsministern Oleg Matytsin säger att Moskva står redo för att arrangera spelen vars upplägg liknar ett OS. Det är i nuläget oklart hur stort sådant evenemang kan bli och vilka sporter som kan ingå.

Idrott och politik

Moskva och Peking har tidigare bildat ”Shanghai Cooperation Organization” – en central säkerhetspolitisk organisation med åtta länder för att motverka USA:s inflytande. Nu vill man även samarbeta inom idrott.

Ryssland och Belarus är fortsatt avstängda från internationella tävlingar i många sporter till följd av invasionen i Ukraina. I januari öppnade Internationella olympiska kommittén (IOK) för att tillåta ryska och belarusiska idrottare att tävla i OS nästa år i Paris.

SE MER: Därför betyder idrotten så mycket för Vladimir Putin:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier, förklarar varför idrotten är så viktig för Rysslands president Vladimir Putin. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet