Ettan i allsvenskan får knappt fyra procent mer än jumbon när miljonerna från tv-rättigheterna delas ut. I bildspelet kan du se exakt hur fördelningen ser ut.

Så fördelas tv-pengarna – storlagen missnöjda

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen klubbades en ny modell för hur tv-pengarna till allsvenskan och superettan ska fördelas – SVT Sport kan här visa hur avtalet ser ut. En del av storlagen, med Malmö i spetsen, menar att man borde fått en större del av del av kakan. – Vi ville ha en större spridning mellan toppen och botten. Det var flera klubbar som hade samma syn, säger MFF:s vd Niclas Carlnén till SVT Sport.

Tidigare fördelades pengarna, som till största delen utgörs av intäkter från tv-rättigheter, till de svenska klubbarna efter ett femtontal olika parametrar. ”Grundpeng”, tabellplacering, tid i tv och publiksiffror var fyra sådana faktorer som påverkade hur mycket pengar som gick till var och en av klubbarna i allsvenskan och superettan – men nu har man enats om ett nytt avtal som gäller tills vidare.

Går nu helt på placering

Allsvenskan 2014

På ett Sef-möte i november (Föreningen Svensk Elitfotboll, där klubbarna är representerade) bestämdes att de hundratals miljoner som varje år går till klubbarna helt ska fördelas efter tabellplacering. Fördelningskurvan är relativt jämn. Det lag som presterat sämst i allsvenskan får 5,40 procent av pengarna, och laget som presterat bäst får 9,35 procent. Det skiljer alltså knappt fyra procentenheter mellan toppen och botten.

– Vi har en rätt jämn modell i Sverige. Här finns inte tio lag som är chanslösa att vinna, som i vissa andra länder. Vår nya modell bygger på samlade sportsliga resultat. Den är t ex rätt lik hur man har det i Holland, även om kurvan ser annorlunda ut. I Premier League, däremot, får exempelvis alla lagen exakt lika mycket av de internationella TV-rättigheterna, så vår modell är inte extrem på något sätt, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Sef.

Räknar på senaste fem åren

Att notera är dock att man lägger ihop klubbarnas resultat de fem senaste säsongerna och då får en snittplacering som pengarna fördelas efter. Om exempelvis Häcken skulle vinna allsvenskan nästa säsong får man inte 9,35 procent direkt, utan det krävs att man presterat bäst under en femårsperiod för att få högsta procentandelen. Syftet är att undvika snabba effekter av exempelvis en dålig säsong.

– Det nya avtalet är vi nöjda med, även om vi hade föredragit att man sett resultaten över tio år i stället för fem. Då hade vi varit bäst. Överlag kan man väl säga att det nya avtalet missgynnar kortsiktiga satsningar. Om ett lag vinner allsvenskan efter en hård satsning så får man inte omedelbart största delen av kakan, utan man måste vara bra över tid, säger Elfsborgs ordförande Bosse Johansson.

Malmö och AIK ville ha mer till toppen

– Vi reserverade oss för beslutet. Men majoriteten ville det här, säger MFF:s vd Niclas Carlnén till SVT Sport.

Han fortsätter:

– Ska vi fortsätta konkurrera i Europa krävs större intäkter. Vi måste gå ditåt. Generellt sätt vore det bra om vi kunde få några lag som presterade i Europa regelbundet. Några lag som agerar lok för hela allsvenskan. Ambitionen är att kunna behålla spelarna i Sverige längre. Om spelarna ser att man via klubblaget, som får spela i Europa, också kan nå landslaget, så ökar chanserna att behålla spelarna längre. Man vill ju att spelarna som säljs ska gå till lite större ligor och att man inte ska behöva tappa till ”mellanligor”, säger Carlnén.

AIK:s vd Thomas Edselius:

– Vi i AIK tycker att man går åt fel håll. Som jag uppfattat det blir fördelningen ännu plattare än tidigare. Topp tre borde få mer för att kunna konkurrera bättre i Europa, så vi är inte nöjda med hur avtalet blev, säger han.

På Sef tror man dock inte att det nya avtalet kommer innebära några större skillnader.

– I slutändan blir det nog inte så annorlunda. Dock får vi en tydligare och enklare princip nu. Det är klart att en del topplag säkert gärna hade sett en brantare fördelningskurva, men det var skönt att klubbarna kunde ta beslut, säger Enquist.

260 miljoner per säsong

SVT Sport erfar att pengarna att fördela de senaste åren legat på omkring 260 miljoner per säsong, och att det utöver det tillkommit några tiotal miljoner per säsong i speciella satsningar mot exempelvis ungdomsutveckling. Det nya avtalet säger att 75 procent av pengarna ska gå till allsvenskan och 25 procent till superettan.

Om exempelvis Malmö vinner även nästa år får klubben drygt 18 miljoner med för sin tabellplacering om summan att fördela ligger kvar på ungefär samma nivå. Faktum är dock att potten ser ut att växa något åren framöver.

Europabonus ser ut att bli kvar

De senaste två säsongerna har även lagen som kommit topp tre och tagit Europaplatser fått en bonus – pengar avsedda för att ge topplagen möjlighet att stärka sina trupper inför kvalspelet. Europabonusen har kommit till efter att svensk fotbolls stora sponsor, Svenska Spel, satsat extra under en testperiod. Nu hoppas och tror Sef att bonusen blir kvar även i framtiden.

– Det är bra. Det behövs pengar för att förbereda truppen och organisationen för spel i Europa, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allsvenskan 2014

Mer i ämnet