Så funkar orienteringsskytte

Uppdaterad
Publicerad

Orienteringsskytte är en civil mångkampsidrott och förutom i Norden utövas i ett antal länder i övriga Europa.

Precis som skidskytte, modern femkamp och orientering har orienteringsskytte sitt ursprung i den militära idrotten. Sedan 2002 tillhör idrotten, tillsammans med modern femkamp och militär femkamp, Svenska Mångkampsförbundet.

Tid och plats:

5-6 juli, Nyårsåsens skjutfält.

Grenar/Discipliner:

I masstart startar alla gemensamt och springer 3-5 orienteringsslingor. Efter varje slinga skjuter den tävlande fem skott, för varje bom blir det en straffrunda som tar cirka 60 sekunder att genomföra.

Seniorerna har ofta fem slingor och en skjutning efter varje orienteringsslinga, därför är det viktigt att undvika straffrundor så gott man kan.

Stafetten genomförs med två eller tremannalag där varje löpare springer två orienteringsslingor följt av en skjutning. Den tävlande har fem skott och tre extra reservskott.

Så fungerar det:

Orienteringsskytte är ganska likt skidskytte och består av delgrenarna skytte och fri orientering (i klassisk distans även punktorientering). Skjutmomentet som genomförs efter eller under orienteringsmomentet innebär att den tävlande skjuter med skidskyttevapen (.22 long) på självmarkerande mål enligt samma principer som i skidskytte. Varje miss ger ett straff, antingen i form av straffrunda eller tidstillägg.

Skjutmomentet kan av vissa uppfattas som enkelt (att från 50 meter träffa en cirkel med diametern 4,5 cm i liggande och 11,5 cm i stående). Men med hög puls och trötta ben i kombination med höga stressnivåer ställs det stora krav på utövaren. Av säkerhetsskäl springer den tävlande inte med vapnet, det står i stället uppställt på skjutvallen och används enbart i skjutmomentet.

Orienteringen är en vanlig orienteringsbana som för herrseniorer är mellan tre och 15 kilometer lång beroende på distans och terrängtyp.

Håll koll på:

Flerfaldiga världsmästarna Carina Svensson, Emelie Eklöf och Johan Eklöv.

Visste du att…

...orienteringsskytte tidigare hette ”fälttävlan” och skapades av millitären för att kunna testa både kondition och skjutförmåga kombinerat.

Läs mer här

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.