Foto: Scanpix

Så funkar rollerderby

Uppdaterad
Publicerad

Rollerderby är en fullkontaktsport som utövas på rullskridskor.

Idrotten är av amerikanskt ursprung och har en historia som sträcker sig nästan hundra år bakåt i tiden och hade sin storhetstid under 70-talet. Efter att under en tid ha fallit i glömska återuppstod rollerderby i USA 2001 och är nu inne i en tillväxtperiod, inte minst i Sverige.

Tid och plats

Lördagen den 6 juli och söndagen den 7 juli. Halmstad Arena.

Så fungerar det

En match (bout) varar i 60 minuter och är indelad i två perioder. Perioderna är i sin tur indelade i flera jams som kan vara i max två minuter. Laget består av en jammer (har en stjärna på hjälmen), en pivot blocker (har en rand på hjälmen) och tre blockers.

Jammerns uppgift är att tränga sig igenom motståndarnas lag och därigenom ta poäng. Blockers uppgift är att hjälpa fram sin jammer genom motståndarklungan och att förhindra motståndares jammers från att ta sig igenom.

Den jammer som lyckas ta sig igenom kallas för lead jammer och har rätt att när som helst avbryta jammen genom att placera sina händer på höfterna. De båda jammers ska nu snabbt köra ikapp klungan igen varefter poängräkning börjar och så många blockers som möjligt ska passeras, varje regelenligt omkörd motståndarblocker ger poäng.

Håll ögonen på

  • Stockholm Roller Derby är Sveriges högst rankade lag internationellt och blir farliga.
  • Crime City Rollers som är en stark utmanare till nämnda Stockholm Roller Derby.
  • Dock City Rollers har varit starka under våren och kan skrälla.

Visste du att...

...SM i Halmstad blir det första någonsin i rollerderby.

...det i en match mellan Chicago Midwest Pioneers och Los Angeles Thunderbirds 1972 sattes publikrekord när över 50 000 åskådare fanns på plats. Vid samma tid kunde tittarsiffrorna för TV-sända tävlingar vara så höga som 15 miljoner tittare.

...det första svenska laget, Stockholm Roller Derby, startades 2007.

...rollerderby blev upptagen som ny idrott hos Svenska Skridskoförbundet 2011, i dag finns det 17 anslutna derbyföreningar.

Läs mer här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer