Så funkar styrkelyft

Uppdaterad
Publicerad

De senaste årens trend med mer funktionell träning har gjort styrkelyft till en stekhet sport. De tre delgrenarna knäböj, bänkpress och marklyft är klassiska övningar som många provat eller sett i träningslokalen.

Styrkelyft avgörs i viktklasser från 47 kg ända upp till +120 kg. Något som gör att sporten passar både liten och stor, ung som gammal.

Styrkelyft föddes i USA under 50- och 60-talet. Sporten kom till Sverige i slutet av 60-talet och i början av 1970-talet arrangerades den första SM-tävlingen. Sverige har en lång och stark tradition inom sporten med mängder av VM-guld genom åren.

Sedan mitten av 1990-talet har även delgrenen bänkpress fått egen SM-status.

Det stora och ökande intresset för styrkelyft har lockat fler till sporten och årets SM är rekordstort. Över 220 tävlande beräknas komma till start och flera av lyftarna tillhör den absoluta världseliten.

Tid och plats

Tävlingarna avgörs mellan torsdag och söndag i hjärtat av SM-veckanområdet på Halmstad Arena.

Torsdag 4 juli

12.00-18.00 Bänkpress     

Fredag 5 juli 

12.00-19.00 Styrkelyft       

Lördag 6 juli

10.00-21.00 Styrkelyft

Söndag 7 juli

10.00-20.00     Styrkelyft

Så går det till

Styrkelyft består av tre delgrenar – knäböj, bänkpress och marklyft. Lyftarna får tre försök i varje delgren. Tre domare avgör om lyftet blir godkänt – vit lampa.

Eller underkänt – röd lampa. För att ett lyft ska godkännas måste minst två av de tre domarna trycka för vit lampa.

Efter sista delgrenen marklyft räknas de bästa lyften från varje delgren ihop. Lyftaren med mest lyft vikt totalt vinner.

Samma regler gäller i bänkpress förutom att det bara är en gren.

De lättaste viktklasserna avgörs först och de tyngsta sist på programmet.

Håll ögonen på

Bänkpress (torsdag):

Anna Lynge, Köpings AK, legendariskt bänkpressfenomen i klass 52 kilo med flera VM-guld som efter en längre tids frånvaro nu är tillbaka. Har ett färskt VM-guld och världsrekord från i maj med sig i ryggen när hon kommer till start. En lyftare som får alla vikter att se fjäderlätta ut.

Jenny Adolfsson, Kalmar AK, är känd som gladiatorn ”Kitsune” i TV-programmet Gladiatorerna. Men hon är också en fenomenal styrkeatlet som dominerat damernas 63-kilosklass de senaste åren. Är även anmäld för att tävla i styrkelyft där hon är en ännu större favorit.

Styrkelyft (fredag-söndag):

Miia Liimatainen, Örebro KK, är en liten och lätt lyftare som skördat stora framgångar de senaste åren. Även gjort fina resultat internationellt. Tävlar i klass 52 kilo. Målmedveten och med ett ordentligt temperament på tävlingsflaket. Ett framtidsnamn inom svenskt styrkelyft. Har styrkan i släkten. Hennes mamma Riita Liimatainen är ett av de största namnen inom svensk styrkelyfts historia.

Robin Sjögren, Örebro KK, klass +120 kilo. Framstående lyftare med internationella meriter. Kom tvåa på VM i fjol. Fick sin vårsäsong delvis spolierad och misslyckades på VM i Ryssland. Kommer till SM full av revanschlusta. Driver en väldigt populär blogg om träning. Ett av svenskt styrkelyfts absoluta framtidsnamn.

Visste du att…

  • Arnold Schwarzenegger var styrkelyftare i Österrike innan han flyttade till Hollywood
  • Sverige tillhör världens bästa länder i bänkpress
  • Styrkelyft utövas av alla åldrar och numera har veteranklasser ända upp till 70 år
  • Världsrekordet i marklyft i herrar klass 120 kg är 355 kg
  • I dag domineras styrkelyft av Ryssland och länder från forna Sovjet. Sverige, Norge och Finland är tillsammans med USA och Japan de främsta utmanarna.

Läs mer här

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.