Så här föddes SM-veckan

Uppdaterad
Publicerad

Årets upplaga av SM-veckan är den tionde i ordningen.

Men hur föddes egentligen idéen?

SVT:s förre sportchef Albert Svanberg och Karin Mattsson, då i Riksidrottsförbundet, var med vid uppstarten.

– Jag fick ett besök av Ulf Karlsson, ordföranden i squashförbundet, och han hade tänkt tillsammans med några andra mindre förbund att om de arrangerar SM i samma stad samma vecka, skulle vi vara intresserade av att sända då. Och det här var en tid när vi inte sände så många SM, vi sände i längd och friidrott, men det var svårt att motivera det både journalistiskt och ekonomiskt, en ganska stor apparat att sända en live-produktion, säger Albert Svanberg, som då var sportchef på SVT, och fortsätter:

– Men här kände vi att här finns ett frö till något så vi tog snabbt idén och adderade några saker, det skulle vara öppet för alla förbund. Och vi skulle se till att även stora förbund var på plats för att skapa ett större journalistiskt intresse kring det. Och har vi det på plats, då kör vi.

Karin Mattsson, som då jobbade på Riksidrottsförbundet, medger att hon kände viss oro kring SM-veckan.

– Jag kände direkt att det är en fantastisk idé men jag ska också säga att jag inte var säker på om det var genomförbart i längden. Många förbund har sina SM under olika tidpunkter på säsongen, man vill lägga SM mellan olika klubbar och det ska passa in i en internationell kalender, säger Mattsson.

– Många såg att det här inte kommer att bli enkelt men jag tror att alla tyckte att det var en jättebra idé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.