Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klassiska ögonblick med Jan Lorentzon – se klipp i spelaren. Foto: Bertil S-Son Åberg

Så minns kollegorna Jan Lorentzon

Uppdaterad
Publicerad

Jan Lorentzon har gått bort, 82 år gammal. Så här minns SVT Sport-kollegorna sin vän och arbetskamrat.

Jane Björck, programledare

”Janne! Jag kommer alltid bära med mig Jannes genuina uppskattning och varma stöd när jag började på TV-Sporten på 80-talet. En höjdare bland många så fina minnen genom alla år var vårt nära samarbete när vi dygnet runt i en liten skrubb i TV-huset glatt knattrade på våra skrivmaskiner som telegramredaktörer under OS i Calgary 1988. Tack finaste Janne för allt. Du är så saknad.”

SVT Sport

Mats Nyström, programledare

”Mina tankar går till Jannes familj. Jag minns en fin man som var mycket generös med beröm till oss, då, yngre kollegor. Janne var en viktig kugge på många vis, inte minst när det gällde att få tag i internationella bilder, vilket var svårt förr. En ytterst noggrann journalist som vi fick förmånen att arbeta med.”

André Pops, programledare

”Mina första år på SVT Sport hade jag skrivbordet bredvid Janne, så det blev många samtal om allt möjligt, vilket skapade en speciell relation. Janne var en av de mest ödmjuka och varma människor man kan tänka sig. Jag tog till mig både av hans fina person och av hans professionalitet, där ingen uppgift var för liten för att göras med full insats. Det är en del av SVT Sports själ som inte finns med oss längre, men som ändå lever kvar i allt han gjorde för redaktionen och för sina kollegor. Och visst kan vi väl alla fortfarande sluta ögonen och höra hans röst ”rödsvartstrumpade Milan…” En legend!”

Jacob Hård, kommentator

”Janne var en person som framstod som väldigt ordentlig, formell, lite strikt men bakom den ytan fanns en kille med en räv bakom örat och glimt i ögat.

Hans passion för boxning var ett annat uttryck för att Janne, som annars personifierade det civiliserade umgänget, var allt annat än enkelspårig.

Han var också en nyfiken och omtänksam person som bjudit in till sitt hem och hört av sig också långt efter det att han slutat på SVT. Jag kommer att sakna honom.”

Peter Jonsson, reporter

”Han kommer att vara så saknad! En av de vänligaste och mest omtänksamma jag mött, ärligt intresserad av sin omgivning, men också som yrkesman, för sitt idrottskunnande och dedikation, inte minst kring internationell fotboll och boxning. ”Mr Sportnytt” på så många sätt.”

Chris Härenstam, kommentator

”Varm, omhändertagande, empatisk och väldigt snäll. När jag kom till TV-sporten 2001 var Janne en av dom som tog hand om mig. Alltid med ett leende. Alltid hjälpsam. Om fler var som honom skulle det finnas mer kärlek på jorden.”

Christer Ulfbåge, fd kommentator

”Janne älskade sitt jobb på TV sporten – han tog sig an varje uppgift, stor som liten med samma glöd. Man hörde aldrig något negativt, aldrig något gnäll. Det var lätt att jobba ihop med Janne antingen det var i Sportspegeln eller på ett VM i friidrott.

Janne var också en rolig kille med en lite underfundig humor! Jag har aldrig haft tråkigt tillsammans med Janne…”

Björn Fagerlind, kommentator

”Janne förknippades mycket med den internationella fotbollen. När Sportnytt förr i tiden var 30 minuter på torsdagar, för att få plats med bilder från de internationella matcherna, var det alltid Lilla Julafton för honom. Som redaktör var det självklart att lägga det uppdraget på honom.

En vänlig och korrekt person med känsla för språk och stil. Det hände att det fnissades lite när han sa ”rödbyxade” eller ”vittröjade” för att identifiera de olika lagen i bild, men han hade ju rätt! Tydlighet för tittaren!

Vi jobbade ihop många kvällar, han som programledare eller reporter, jag som redaktör. Det var alltid ett nöje.

Hans boxningsintresse förstod jag inte riktigt, däremot pratade vi ofta volleyboll och varvtider i skridsko.”

Marie Lehmann, programledare

”Janne tyckte mycket om boxning. Det här visste inte jag hösten 1997 när jag först kom till TV-Sporten som praktikant. Samma höst blev jag utsänd för att göra ett reportage om en amatör-boxare som skulle ta steget att bli proffs.

När reportaget hade sänts berömde Janne mig för några av formuleringarna i speakertexterna. Glädjen som jag kände då – att Janne Lorentzon hade sett och uppskattat något jag hade gjort – var obeskrivlig. Nästan overklig.

Situationen beskriver så väl Janne. Vänlig, omtänksam, lågmäld och en dedikerad yrkesman. Som älskade boxning. Boxning kommer för alltid föra mina tankar till Janne.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport

Mer i ämnet