Så ska rallysporten öka publiksäkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Inga avspärrningar. Men bättre markerade förbjudna områden. Och utbildade åskådare som är mer medvetna om riskerna. Det är några av de åtgärder som föreslås i en utredning av rallydödsolyckan i Tomelilla i augusti.

Mindre än fyra veckor efter dödsolyckan i Rally Österlen, då en åskådare befann sig nära vägen och blev påkörd och avled, presenteras Svenska bilsportförbundets utredning och förslag till åtgärder. Med ett niopunktsprogram hoppas förbundet och internutredningens ordförande Sören Johansson att liknande olyckor ska kunna undvikas i framtiden.

Programmet är en förstärkning av det reglemente som redan finns och bygger främst på att tydliggöra var det finns risker att stå som rallyåskådare och att se till att åskådarna får information som förebygga olyckor.

Falsk säkerhet

I dag är rallysträckor avspärrade för publik nästan enbart vid start-och målområden. Och fler avspärrningar föreslås inte av utredningen.

-Det finns en falsk säkerhet i avspärrningar med band. Ett band uppfattas lätt som ett staket man ska stå bakom. Men det är ju inget ”staket” som skyddar speciellt bra. Därför är vi tveksamma till sådana lösningar, säger Sören Johansson till TT.

Det finns avspärrningar med band i dag också längs tävlingssträckorna. Men bara på platser där arrangörer verkligen kan garantera att området bakom banden är säkra. Andra ställen där det bedöms att det kan vara farligt att stå är markerade med gula skyltar. Att bättre skilja på säkra publikplatser och förbjudna åskådarområden är en av de åtgärder som utredningen trycker på.

Aktiva åskådare

Funktionärer och vakter ska ges tydligare befogenhet att mota bort åskådare. Publiken ska informeras bättre. Och arrangörerna ska bättre klargöra att specialsträckor kan strykas om säkerhetsreglerna inte följs.

-Rallypubliken i dag är säkerhetsmedveten. Men de måste vara aktiva i säkerhetsarbetet, vi måste nå dem också.

Utredningens niopunktsprogram ska formellt tas av Svenska bilsportförbundets styrelse innan åtgärderna kan börja gälla och verkställas.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.