• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Centrala delarna av Vellinge i Vellinge kommun, Skåne län. Det brinner i en större industrifastighet i centrala Vellinge. Rökutvecklingen är kraftig och rör sig i riktning mot Asklunda och Eskilstorp. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Saudiarabien vill ansöka om ett OS utan kvinnor – IOK ratar förslaget

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabien vill ansöka om att få anordna ett OS, men på grund av landets konservativa lagar där kvinnor varken får bära idrottskläder eller delta i idrottsevenemang, vill man att samtliga kvinnliga grenar skulle förpassas till grannlandet Bahrain. Nu dömer IOK ut förslaget.

Inför OS år 2020 i Japan röstade den internationella olympiska kommittén (IOK) igenom reformen att olika länder, vid exceptionella fall, gemensamt kan söka ett olympiskt spel. Tävlingarna skulle då delas upp i flera länder eller städer.

Detta vill nu Saudiarabien genomföra tillsammans med grannlandet Bahrain –  enbart för att kunna separera kvinnor från män i tävlingarna.

– Vårt samhälle är väldigt konservativt. Det är svårt att acceptera att kvinnor tävlar i idrott, speciellt i simning. Att bära idrottskläder offentligt är inte riktigt tillåtet. Av de kulturella skälen är det svårt att ansöka om stora idrottsevenemang, säger prins Fahad bin Jalawi Al Saud, rådgivare till presidenten för Saudiarabiens olympiska kommitté, i en intervju med Francs Jeux enligt AP.

– Vi kan samordna det med Bahrain. Vi har alltid haft ett samarbete med det landet. Bahrain får kvinnornas grenar och vi håller i männens, fortsätter han.

IOK ratar förslaget

Men IOK är inte nöjda med hur Saudiarabien har tolkat den nya OS-reformen.

– En kommitté mot diskriminering kommer vara obligatoriskt för alla länder som hoppas kunna ansöka om att få arrangera OS i framtiden. Det skrevs väldigt tydligt in i den nya reformen och kommer även finnas med på det bindande avtalet med värdstaden. Om det inte uppfylls kommer ansökan inte att antas. Länder som Saudiarabien måste verkligen jobba hårt för att tillåta kvinnor att delta fritt, säger IOK-ordföranden Thomas Bach.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.