Avbräck i U21-landslaget inför ödesmatchen

Uppdaterad
Publicerad

Uppgiften är tuff. Men solklar. Sveriges U21-landslag måste ta tre poäng mot Turkiet för att drömmen om EM-slutspel ska leva vidare.

Men i kväll får Sverige klara sig utan annars givne startspelaren Ludwig Augustinsson.

– Ett avbräck, säger förbundskaptenen Håkan Ericson.

I fredags vann det svenska U21-landslaget med 3-0 hemma mot Grekland.

I kväll klockan 18.30 väntar nästa måstematch för Blågult.

För att det ska bli playoff till EM krävs seger mot Turkiet.

– Det är vinna på beställning verkligen, men det var det mot Grekland också. Vi gjorde vårt jobb då och vann med 3-0 så jag tror att vi kan göra samma sak mot Turkiet. säger högerbacken Emil Krafth till fotbollförbundets hemsida.

Glädjande för Sverige är att John Guidetti, som fick föras till sjukhus med en skada under gårdagens träning, är redo för spel i kvällens drama.

Ingen Augustinsson

Mindre glädjande för Sverige är att ytterbacken Ludwig Augustinsson, som startat i de två senaste matcherna, missar ödesmatchen. Ljumskproblem är anledningen.

– Det är ett avbräck. Han gjorde en bra match senast, satte inte en fot fel i matchen, men nu är det andra som får kliva in. I det här fallet Isak Ssewankambo, som varit en bra och positiv överraskning på träningarna, säger förbundskaptenen Håkan Ericson.

Malmö FF:s Pa Konate kliver in i truppen i stället för Augustinsson.

Inför avgörandet toppas kvalgruppen av Polen på 15 poäng. Sverige och Turkiet delar andraplatsen med 13 poäng, och Grekland är fyra på 12. Polen och Grekland möts samtidigt som Sverige-Turkiet. Inbördes möten gäller vid lika antalet poäng.

– Vi har pratat om det här som möjligheternas matcher. Vi gick in i kvalet med en tuff spelordning, och mötte konkurrenterna på bortaplan förra hösten. Vårat mål var att ha allt i egna händer inför de två avgörande matcherna, och det har vi fortfarande, säger förbundskapten Håkan Ericson till SVT Sport.

Alla gruppettor och fyra av de tio bästa grupptvåorna tar sig vidare till playoff-spelet.

EM avgörs i Tjeckien nästa sommar.

Så startar Sverige

Patrik Carlgren – Isak Ssewankambo, Sebastian Holmén, Filip Helander, Emil Krafth – Simon Tibbling, Oscar Hiljemark, Oscar Lewicki, Kristoffer Olsson – John Guidetti, Isaac Kiese Thelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.