Sensationell maratonvinnare

Det blev en mycket oväntad segrare i årets Stockholm Marathon. Methal Abu

Drais, Jordanien, var starkast och gick i mål på tiden 2.19.16.

Men jordaniern var nära att tappa vinsten när han 200 meter från mål sprang fel. Men insåg snabbt sitt misstag och korrigerade sin löpriktning och hittade in på stadion.

Loppet, som avgjordes under hemska förhållanden – regn, blåst och temperatur under 10 grader – såg länge ut att få en etiopisk vinnare. Dereje Debele Tulu ledde med bara kilometer kvar, men då kom Drais ikapp och sprang lätt förbi. Tre blev Sahle Warga Betona, Etiopien.

Damloppet vanns av Derebe Godana, Etiopien – 2.40.19. Som var glad över vinsten men missnöjd med tiden.

-Jag är jätteglad över att jag vann, men ledsen att jag inte kunde göra en bättre tid.

Jenny Jansson svensk mästare

Svensk mästare på damsidan blev Hammarbylöperskan Charlotte Karlsson som sprang i mål som totalfyra på tiden 2.48.37.

-Skitkul! Jag körde helt enligt plan och höll tiden, säger hon till TV4.

Bäste svensk på herrsidan, och därmed SM-mästare blev Fredrik Uhrbom. Klockan stannade på 2.26.36 och räckte till femte plats totalt.

-Jag hade kapacitet att vinna, säger en glad guldmedaljör.

Sveriges OS-löpare på distansen, Isabellah Andersson, var inte anmäld till loppet.