En förlust som gör ont. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sias snabba efter Brasilien-Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland slaktade Brasilien och tog sig till final. Här är Sias snabba om matchen.

Kollektivet Tyskland:

Jag skrev det innan matchen och får upprepa det igen. Tyskland klarar av skador och avstängningar bättre än Brasilien. Deras kollektiv är tillräckligt bra för att täcka upp en skada på en spelare som Reus, men även andra spelare kan komma in från bänken och göra bra ifrån sig vid skadad. Schurrle är ett bevis på att Tyskland har en bredd som Brasilien saknar. Hemmanationen visar idag att offensiven är alldeles för beroende av Neymar och defensiven alldeles för beroende av .......

Fotbolls-VM 2014

Thiago Silva:

Thiago Silva är inte bara världens bästa mittback för sitt individuella spel, utan även för att han höjer resterande delar av backlinjen. Idag springer hans lagkamrater runt som yra höns och det är på grund av att ”O Monstro” saknas.

Avsaknaden av motgångar:

Ett lag som vill vinna måste kunna lida. Tyskland tog sig vidare efter tuffa matcher mot Algeriet och Ghana. De kan hantera lidande och motgångar. Visserligen gick Brasilien vidare efter straffar mot Chile men där räddades de av ribban i matchens absolut sista minut. Brasilien har aldrig mött en motgång i detta mästerskap och när den väl kom pallade inte laget trycket framför sin hemmapublik. De kollapsade totalt och åkte ur.

För tidig triumf?

Tyskland vann VM-finalen med 7-1 och blev världsmä... Eller nej så var det ju inte riktigt. Tyskland tog sig idag till finalen och frågan är hur mycket de önskar att de hade fått stå för den här urladdningen i turneringens sista match istället för nu. Det återstår en match att spela och frågan är om triumfen kom för tidigt?

Den brasilianska publiken:

Det var väldigt tråkigt att höra publiken bua ut Fred. Även om jag håller anfallaren som en spelare som inte är tillräckligt bra för det brasilianska landslaget är det inte hans fel att Scolari kallat honom, spelat med honom och struntat i exempelvis Diego Costa. Inte heller Oscar som blev utbuad kan ta hela skulden för den här förlusten, Oscar gjorde dessutom mål i slutet men kollapsen var kollektiv och att ta ut ilskan på enskilda spelare är inte rätt.

Klose:

Klose gick förbi brassen Ronaldo, i Brasilien och mot Brasilien. Hans 2-0 mål innebär att han nu är den mesta målskytten i VM-historien. Hatten av

Fakta

Om Sia

Sia är en av SVT:s VM-profiler. Under mästerskapet kommer han synas på vår hemsida där han kommer livechatta, ladda upp inför och sammanfatta många av mästerskapets matcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM 2014

Mer i ämnet