Simonas och Simone bäst i O-ringen

Den regerande världsmästaren Andrej Khramov vann avslutningsetappen av O-ringen nära Bollnäs men fick stryk av 70-talets storstjärna Bernt Frilén. För 31 år sedan var nämligen Frilén 43 sekunder snabbare när han löpte samma bana. -Jag är inte överraskad. De var bra på den tiden också, sade Khramov.

I oktober 1975 avgjordes det så kallade Mästarmötet utanför Rengsjö i Hälsingland.
Sedan den nyblivne världsrekordhållaren i hinder Anders Gärderud varit i ledningen efter halva banan tog västgötabonden Bernt Frilén över och vann 13-kilometersbanan på 60.16.
Nu fick O-ringenlöparna chansen att slå den tiden på sista etappen av deras tredagars löpande i O-ringen.
Ingen lyckades.
Khramov var närmast på 60.59, men efter hans grova missar på den första etappen räckte segerloppet bara till en 25:e-plats i sammandraget.

Andersson hade det tufft
Där skrällde litauern Simonas Krepsta som i IFK Moras tävlingsdräkt gick ut som sexa på den avslutande uppgiften. Den passade den 22-årige snabblöparen perfekt. Redan vid radiokontrollen efter halva banan hade Krepsta kopplat greppet på totalledaren David Andersson som efter två strålande insatser tidigare nu hade det tungt bland stenarna och blåbärsriset i Rengsjöterrängen.
Svensken tappade hela tiden och blev till slut fyra, slagen med 2.52 av Krepsta, som vann.

Före sig i resultatlistan hade David Andersson också tvåan Damien Renard, fransmannen i Sörmlandsklubben Denselns dräkt, och trean Johan Modig från Pan i Kristianstad.
-Kroppen orkade inte riktigt. Jag hade inte tillräckligt med kraft jämfört med de andra, konstaterade David Andersson besviket.
Han grämde sig också över det ekonomiska utfallet efter sin genomklappning.
-Visst är det lite tråkigt. Det var ju segerchecken på 40 000 kronor som rök.

Niggli överlägsen
På damsidan var det förstås inget snack om saken.
Om Simonas skrällvann herrklassen var det en riktig lågoddsare att Simone vann bland damerna. Schweiziskan med Niggli i efternamn hade ledningen med över två minuter redan i starten och drygade ut den till totalseger med 3.11 till ryskan Tatjana Ryabkina - som springer för Stockholmsklubben Hellas.

Hakarpspojkarnas Lena Eliasson sprang bäst av svenskorna, blev trea både på slutetappen och i sammandraget.
Positiv blev O-ringenavslutningen även för Jenny Johansson.
Med tanke på den onda häl som plågat henne i nästan ett år stod hon över den andra etappen men visade med en fjärdeplats sista dagen att VM-formen är på gång.
-Nu är det kul att springa igen. Och att känna glädjen är viktigt, sade Jenny Johansson.

TT

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.