Sixten Jernberg blev 83 år gammal. Foto: SCANPIX

Sixten Jernberg blev 83 år

Uppdaterad
Publicerad

En av den olympiska skidhistoriens största idrottare, gick ur tiden den 14:e juli 2012.

Sixten Jernberg, född i Lima, Dalarna, var en sann folkhjälte som med sitt öppna och frispråkiga sätt hyllades med en värme som få andra idrottare fått uppleva.

Skidkungen  Sixten Jernberg  avled natten den 14:e juli 2012 kl 02.44, på Mora lasarett, 83 år gammal. Han efterlämnade fru och tre barn.

–Pappa hade varit dålig sista året. Han har kämpat enormt mycket, tagit sig fram på sin berömda vilja, men till slut orkade han inte längre. Det sista loppet vinner man inte, säger sonen Edy Jernberg till SVT Sport som var vid sin pappas sida till slutet.

Vann fyra OS-guld

Jernberg var en av de stora tävlingarnas man och vann mellan åren 1956-1964 fyra OS-guld, tre silver och två brons. Därutöver vann han fyra VM-guld.

–Han var världens bästa pappa, saknaden är enorm. Han var en väldigt, väldigt snäll människa. Tävlingsmänniskan Sixten Jernberg ville vinna mer än någon annan. Jag tror ingen kan ha haft en större vilka än pappa. Inga hinder var för stora för honom. I skidspåren var han känd för sitt eldiga humör. Det var hans bränsle. Men privat var han världens snällaste människa med ett mycket stort hjärta.

Jernberg behärskade alla sträckor, men just femmilen var hans adelsmärke.

Vinsten på femmilen i VM i Lahtis var hans personliga höjdpunkt då han slog favoriten Veikko Hakulinen.

Museum i Lima

Han dominerande sin sport totalt. Men trots att alla segrar så gladde han sig allra mest åt händelser i slutet av sitt liv. Häromåret uppfördes en staty av Sixten Jernberg vid  Limhedsforsen.

–Jag träffade Sixten strax före midsommar. Han hade varit sängliggande i ett halvår men nu reste han på sig och vi åkte iväg till museet. Sixten inspekterade bygget och var så nöjd att det var på gång. Han ville hemskt gärna få vara med om invigningen men han tyvärr blev det inte så. Men han kände på sig att det skulle bli något mycket fint, ett värdigt minne över en stor och godhjärtat man,  säger SVT Sports reporter Jens Lind.

Meriter:

VM 1954, Falun: Brons i stafett.

OS 1956, Cortina: Guld på femmilen, silver 15 och 30 km, brons i stafett.

VM 1958, Lahtis: Guld på femmilen och i stafett, brons 30 km.

OS 1960, Squaw Valley: Guld 30 km, silver 15 km.

VM 1962, Zakopane: Guld på femmilen och i stafett.

OS 1964, Innsbruck: Guld på femmilen och i stafett, brons på 15 km.

Vasaloppet: Segrare 1955 och 1960.

Fotnot: OS-medaljer gav på den tiden också VM-medalj men har här bara räknats som OS-medaljer. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer