Sjögran tror många vill till England

Publicerad

Svensk fotboll riskerar flykt när England startar liga. Rutinerade Therese Sjögran är sugen på en flytt. Det är pengar som lockar.

Malmöspelaren Therese Sjögran är klart intresserad av spel i den nya engelska damliga som startar i mars 2010. Åtta
lag ska spela med halvproffs under perioden mars till oktober.

-Jag kan absolut tänka mig att spela där om chansen dyker upp, säger
Sjögran till SVT Sport.

Hon tror att flera av hennes kollegor i landslaget också skulle vara
intresserade av en Englandsflytt.

-Det är positivt runt fotbollen där. Mycket publik på matcherna och så. Och bara åtta lag låter också bra.

Spel mellan mars och oktober
Nästa år inför engelska fotbollförbundet, FA, en superliga som får en ”nordisk” spelsäsong, alltså spel mellan mars och oktober. Hittills har den engelska damligan spelat höst-vår.

Det blir en stängd liga. Lagen som anmäler sig är garanterade att få vara med i två år. Det blir plats för åtta lag 2010 och 2011 och målet är att utöka antalet lag till tolv 2014.

Englands fotbollsförbund (FA) kommer att bidra med 70 000 pund (motsvarande cirka 900 000 kronor) per lag och säsong. Därmed kan spelarna bli halvtidsproffs.

-Det låter jätteintressant, säger Therese Sjögran som fyller 32 år i år och har spelat 133 landskamper.

Hon har inte hört speciellt mycket om den nya engelska ligan men när SVT presenterar nyheten är hon väldigt positiv. Även om den också kan innebära ett hot mot svensk fotboll.

-Jag tror många tjejer kan vara sugna på att prova en säsong eller två där. Och det är klart att det till slut kan bli svårt att fylla på med spelare i Sverige om många flyttar till England eller USA.

Arsenal lockar mest
Möjligheten att spela som halvproffs och kvalitén på en liga som bara innehåller åtta lag är det som lockar Diamantbollvinnaren 2007 mest.

-Jag tror att vi skulle behöva en mästerskapsserie i Sverige för att få upp samma standard. Det är kul att möta många olika lag, men efter halva säsongen borde man dela upp serien.

Om hon verkligen skulle flytta till England är det Arsenal som är det mest lockande alternativet.

-De har ju visat i Champions League att de är duktiga.

Patrik Larson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer