Skadad orienterare tacksam för hjälpen

Uppdaterad
Publicerad

Martin Johanssons jakt på guldmedalj i orienterings-VM slutade på sjukhuset sedan han blivit spetsad på en gren. Nu vilar han ut på sjukhuset.

Från sängen sände han i dag tacksamma tankar till Norges Anders Nordberg, Frankrikes Thierry Gueorgiou och Tjeckiens Michal Smola som hjälpte honom, trots att alla hade guldläge.

-De bytte fokus så snabbt, från att försöka ta guld till att se den som behöver hjälp. De lade bort alla egoistiska tankar på att ta guld, säger Johansson till SVT.

Trodde att det var en lårkaka

Johansson var i ledning och på väg nedför en backe när olyckan var framme. Det som han först trodde var en lårkaka var något helt annat. Grenen hade sjunkit in 12 cm in i låret. De jagande konkurrenterna hörde hans skrik och var strax där.

-Thierry tog tidigt kommando, han var verkligen klar över att han skulle stanna och hjälpa mig. Det är jag oerhört tacksam för.

Fransmannen och tjecken bar Johansson till en väg medan Anders Nordberg sprang efter hjälp.

-Jag tuppade av lite till och från, det gjorde oerhört ont men jag kände mig ändå ganska klar i huvudet.

”Det gör ont”

Nu ligger han i en ungersk sjuksäng när VM avslutas på söndagen med långdistans.

-De har gjort rent såret, varit inne i låret och grejat och donat. Det är inget behagligt. Det är ett stort hål in i låret och det gör ont, berättar han.

Förhoppningen är att bli utskriven och kunna resa tillbaka till Sverige med övriga laget på måndag, och fortsätta vården där.

Hederspris

Hjälptrions stafettlag, gick från att jaga medaljer i tätposition till att jogga in på de tre sista platserna. Vid prisutdelningen, där prispallen var borttagen, fick de hederspris.

-En värdig och fin prisutdelning, kommenterade svenske idrottschefen

Pekka Nikulainen till Orientering.se.

Sara Stylbäck

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.