Skidlegenden Eero Mäntyranta död

Uppdaterad
Publicerad

Han var svenskarnas främsta motståndare i skidspåren i början på 60-talet. I dag kom beskedet att eero Mäntyranta avlidit.

En av Finlands största skidstjärnor har avlidit. Eero Mäntyranta tog tre OS-guld på 60-talet och blev 76 år.

 Mäntyranta tog guld i stafett i Squaw Walley 1960 och följde upp med OS-guld på 15 och 30 km fyra år senare i Innsbruck. Han tog ytterligare fyra OS-medaljer och två VM-guld under sin framgångsrika karriär.

Det var i Innsbruck 1964 som Assar Rönnlund gav Sverige stafettguld efter att ha passerat Mäntyranta bakom den berömda ladan, som var i vägen för tv. Mäntyranta hade också många minnesvärda dueller med Sixten Jernberg.

Finländaren hade en bländande teknik och en vacker, effektiv åkstil.  Hans sista OS-start kom i Sapporo 1972 där han fick nöja sig med 19:e plats på tremilen. 1964 fick han motta Holmenkollenmedaljen för sina insatser

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.