Foto: Bildbyrån

Så funkar skidorientering

Uppdaterad
Publicerad

Guide med allt från fakta till favoriter

Grenar/discipliner: Jaktstart

När: Lördag 26 januari (prolog).

Söndag 27 januari (finaler).

Var: Lördag: Korsnäs IF klubbstuga Pumpen, Hosjö , Falun.

Söndag: Lugnet Skidstadion, Falun.

Hur går det till:

SM i jaktstart är uppdelat i två tävlingar med en inledande sprintprolog med en åktid om ca 10-12 minuter, startmellanrummet är 1 minut. Resultatet i prologen utgör startordningen för den avslutande jaktstarten på medeldistans om ca 25-30 min.

Banan ritas in på samma sätt som vid orientering sommartid, men med kontroller på spår eller i korsning av spår. Åkarens uppgift består i att bedöma vilken väg som just hon/han ska välja för att snabbast komma fram till kontrollen. En skatestark åkare väljer förmodligen en lite längre väg med en stor del breda spår, medan en stakåkare kanske kan köra kortare och smalare spår. Att sedan se till att inte köra förbi ett valt spår kan vara nog så svårt i de hastigheter som de bästa åkarna håller.

Fakta:

Skidorientering blev tävlingsidrott i slutet av 1800-talet, ungefär samtidigt med längdskidåkningen. 1887 höll skidklubben Vidar i Sundsvall den första kända tävlingen. Men den första tävling, som kom att betyda skidorienteringens genombrott, var Skidfrämjandets budkavletävling år 1900. Starten var belägen i Bollnäs med växling i Hudiksvall och Sundsvall samt mål i Härnösand. Hela sträckan var 175 km och avverkades av segrande lag Härjedalens IF på drygt 28 timmar.

Skidorientering har liksom flertalet sporter ändrat karaktär sedan starten för mer 100 år sedan. Förr tog man sig fram på landsvägar, byvägar, timmervägar, sjöisar eller i värsta fall genom att själv spåra i terrängen.

På 70-talet kom en stor förändring i banläggningen i och med att man började använda snöskoter för att köra upp spårsystemen. Detta innebar större möjligheterför banläggaren att skapa intressant banläggning. I dag arrangeras de flesta skidorienteringar med mycket täta spårsystem som ställer stora krav på åkarenatt kunna bedöma vägval.

Håll koll på:

Josefine Engström och Tove Alexandersson i damklassen, 1:a och 2:a totalt på världscupen förra vintern.

Visste du att…

… Sverige dominerade skidorientering på juniorsidan förra vintern och tog alla guldmedaljerna på JVM.

… Sverige arrangerade VM i Tänndalen 2010 där Sverige tog 7 medaljer varav 2 guld genom Helene Söderlund och Tove Alexandersson.

… VM i skidorientering 2013 går i Kazakhstan i början av mars.

… Skidorienterarna började använda sig av skate-teknik långt före amerikanen Bill Koch

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.