Foto: Scanpix

Drott mästare i sista sekunden

Publicerad

Drott tog sitt första SM-guld sedan 2002 – det elfte i klubbens historia, när man slog Kristianstad med 28-27 efter mål i slutsekunderna.

Med 17 sekunder kvar hade Drott bollen i anfall med en man mindre. Ställningen i SM-finalen mot Kristianstad var 27-27. Och med sekunden kvar avgjorde Magnus Persson med en ”fösare”.

Kristianstad en man mer sista två minuterna

Kristianstad ledde med 14-9 i halvtid och hade kontroll över händelserna. Men Drott ryckte upp sig med ett aggressivt försvar. Drott-målvakten Robert Bladh stod i vägen flera gånger, bland annat genom en dubbelräddning med två minuter kvar då Kristianstad just blivit en man mer.

– Jag trodde inte det var möjligt att vinna med den starten som vi hade. Det känns otroligt skönt. Jag har höjt lägstanivån och håller en jämnare nivå hela säsongen. Jag är äldre. Jag har lagt det civila i sidan och fokuserat mer på handbollen i år, säger Bladh till SVT i sändningen om sin bästa säsong i karriären.

Avgörandet mellan benen på målvakten

Målvakten började inte bra, och fick se konkurrenten i Kristianstad, Herdeiro Lucau överglänsa honom innan han olyckligt tvingades utgå. Men i den andra halvleken var Bladh en starkt bidragande orsak till Drotts vändning.

– Det var tungt i början. Jag kanske var tagen av stundens allvar, det var den första finalen där jag är förstavalet. Jag har varit i fyra finaler förutom denna, men då har jag stått lite i skuggan, säger Bladh.

Efter en kaotisk slutsekvens fick Persson bollen och kastade iväg ett avslut som gick mellan Henrik Nordlanders ben.

Bittert för Kristianstad som missade chansen att ta sitt första SM-guld på 60 år. Jubel hos Drott som tog sitt första guld på elva år – det elfte i klubbens historia.

Drotts mästarlag

Målvakter:

Robert Bladh, 29 år, två SM-guld.

Ola Ebeling, 23 år, ett SM-guld

Utespelare:

Daniel Lindgren, 26 år, ett SM-guld.

Philip Stenmalm, 21 år, ett SM-guld.

Hans Karlsson, 32 år, två SM-guld.

Martin Bystedt, 31 år, två SM-guld.

Jesper Linnéll, 26 år, ett SM-guld.

Albin Stenberg, 19 år, ett SM-guld.

David Löfgren, 26 år, ett SM-guld.

Magnus Persson, 22 år, ett SM-guld.

Jesper Adolfsson, 24 år, ett SM-guld.

Anton Halén, 22 år, ett SM-guld.

Viktor Hallén, 19 år, ett SM-guld.

Diego Perez Marne, 35 år, ett SM-guld.

Ola Bränholm liverapporterade från finalen i Handbollsbloggen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Elitserien i handboll 2012-2013

Mer i ämnet