Tvillingarna Thurin i Uppsala Foto: Rikard Lann

Smart spel lyfter tvillingarna Thurin

Uppdaterad
Publicerad

2004 kom Simon Dahl och Björn Berg 9:a i OS. Sedan dess har det varit ganska tunt.

Men nu är ett tvillingparet från Sollentuna, Sanna och Tina Thurin, uppe och nosar på världseliten i beachvolleyboll efter en historisk pallplats på World Tour i maj.

SVT Sport träffade dem i Uppsala på Swedish Beach Tour, ett evenemang där de var bollrullare för sju år sedan. I år vann de.

– Redan då sa vi att här vill vi spela. Och sedan har det bara gått bättre hela tiden, säger Sanna Thurin, som i och med segern i bronsmatchen i Turkiet i maj med syster Sanna, blev det första svenska paret någonsin att få kliva upp på pallen på World Tour.

De 25-åriga tvillingarna fostrades med spel i inomhusvolleyboll, gick sedan över till beach och inledde senare sin satsning med träning i beachhallen i Södertälje. Där har de tillsammans med tränare Mattias Magnusson tagit stadiga kliv år för år. Så bra att man nu hävdar sig internationellt.

– Första gången man spelade utomlands så tänkte man bara, oj vad är det här, läskigt. Sedan andra gången så insåg man att det inte är så himla farligt. Så bra är de inte.  Vi kan ju slå dem och sedan gjorde man det också, säger Sanna.

”Ett speciellt band mellan oss”

Sanna och Tina har en klar fördel av att vara tvillingar – samspelet sitter där naturligt.

– Tvillingar har ett speciellt band om man jämför med andra, säger Tina.

– Vi pratar med varandra varje dag och känner varandra utan och innan. Både när det går bra och dåligt så vet vi hur vi ska ta varandra och bemöta varandra på bästa sätt. Vi behöver inte snacka överdrivet mycket, vi vet var vi har varandra på banan.

Kortare än de flesta

I en sport där längd är viktigt mäter Sanna och Tina bara 168 centimer respektive 169 centimeter.

Det är väldigt ovanligt att två så korta spelare kan hävda sig  i yppersta eliten.

– Ända sedan vi började har alla sagt att vi måste ha en lång spelare med oss. En lång och en kort. Ni får dela på er.

– Men det har vi inte behövt än så länge och vi tänker spela tillsammans så länge det är kul och det går bra, säger Sanna.

För att kompensera för sin brist på längd så tvingas tvillingarna spela smart.

Måste vara smarta

– Vi är väldigt bollsäkra. Vi är inte de som slår hårdast, är längst eller kan slå bollen rakt ner utan vi får hitta våra styrkor, säger Tina

– Det har gjort att vi ändå kan slå många långa par, säger Sanna.

– Ja, vi försöker hitta ytorna bredvid och lura (motståndarna) mycket, förklarar Tina det spela som de tvingas spela för att utmanövrera de längre spelarna de möter.

Det handlar mycket om att dölja hur de anfaller. Att i sist sekund ändra handrörelser för att anfallet ska gå i en annan rikting än vad kroppsspråket ger sken av. Och just att vara luriga i anfallet är tvillingarna bra på. Men hur smarta de än är så kan det nog ta några år innan de utmanar världens allra bästa.

– De slår ju hårdare och är mer aggressiva och har bättre serve än det vi är vana vid, så det gäller att få känna på den nivån, säger sanna.

– Nu i sommar vill vi ju etablera oss på världstouren och spela mot de här nya lagen, säger Tina.

– Vi har ju som en vision och en dröm att spela OS. Men på vägen dit är det så många tävlingar, roliga tävlingar. Vi satsar mot EM, VM och sedan OS, fyller Sanna i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.