Chefen för Sveriges olympiska kommitté, Peter Reinebo, fick inte protestera mot att åter tillåta ryska idrottare. Foto: Bildbyrån

SOK-chef tystades på möte efter protest

Uppdaterad
Publicerad

IOK har öppnat upp för att låta Ryssland och Belarus delta i OS.

Under ett möte med Europeiska olympiska kommittén skulle Sveriges olympiska kommittés verksamhetschef Peter Reinebo protestera mot att släppa in länderna igen – men avbröts i sitt anförande.

För första gången sedan Rysslands invasion hade de olympiska kommittéerna från både Ryssland och Belarus bjudits in att delta vid Europeiska olympiska kommitténs (EOK) seminarium i Olympia i Grekland.

Något ryskt deltagande blev det inte, medan den belarusiska kommittén fanns med via länk.

Idrott och politik

Vid mötets öppnande påtalade EOK:s ordförande Spyros Capralos att alla politiska uttalanden var ”strängt förbjudna”, men när ordet senare var öppet valde SOK:s Peter Reinebo att protestera mot inbjudningen av Ryssland och Belarus.

– Vi tycker att det är fel beslut att låta dem delta i det här seminariet, sade Reinebo enligt Inside the Games.

Kan häva förbudet

Den senaste tiden har flera internationella förbund öppnat för att låta ryssar tävla igen.

Förra veckan kom uppgifter om att även Internationella olympiska kommittén (IOK) funderade på att häva förbudet. Och i en intervju under fredagen med italienska Corriere della Sera talade IOK:s ordförande Thomas Bach för första gången öppet om att välkomna tillbaka ryska idrottare som inte stödjer kriget.

– Vi måste börja tänka på framtiden, sade Bach.

Under seminariet med medlemsländerna i EOK skulle Reinebo, i ett gemensamt uttalande från samtliga nordiska länders kommittéer, insistera på att det vore oacceptabelt att låta Ryssland och Belarus få delta så länge kriget i Ukraina pågår.

Då avbröts han av Spyros Capralos.

– Vi var väldigt tydliga med att beslutet om deras deltagande här togs av IOK, även angående Ryssland, Belarus och Ukraina och alla andra saker som rör politik kommer vi inte att diskutera, sade Capralos.

Fick stöd av Nederländerna

En av Ukrainas representanter ska då ha försökt uttrycka landets besvikelse, för att även hon bli stoppad.

Då valde den nederländska representanten att vädra sitt missnöje mot att både Sverige och Ukraina tystats på mötet.

– Jag måste framföra min djupa besvikelse över att de nordiska länderna och Ukraina inte får uttrycka sin åsikt på det här seminariet, sade André Cats, teknisk chef för Nederländernas olympiska kommitté.

Uttalandet ska ha då lett till utbredda applåder i mötessalen.

KLIPP: I februari ville IOK stoppa ryska idrottare från tävlingar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet