SOK: Inte troligt med svenskt OS

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har tydligt deklarerat att det inte blir något stöd till projektet vinter-OS i Östersund 2022. Beskedet överraskar Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, som nu tappat hoppet om ett OS på hemmaplan inom överskådlig framtid. -Om man i dag säger att det är för dyrt utan att ens ha en utredning, då tror jag inte att man om några år säger ”Hoppsan det här ser bra ut”, säger SOK:s ordförande Stefan Lindberg till SVT.

SOK och Östersunds kommun hoppades på ett svenskt vinter-OS 2022. I söndags sände dock kultur- och idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) en tydligt signal: regeringen kommer inte att gå in med några ekonomiska garantier för ett hemma-OS.

-Det är alldeles för mycket pengar. Beslutet kommer inte att omprövas, sa hon då till SVT.

Nu talar SOK ut om beskedet.

-Det var väldigt överraskande för vi var inte framme än med att ställa den defninitva frågan om vi ska driva ett vinter-OS projekt. Vi höll på att samla kunskap för att möjligen göra det. Det är klart att då är det överraskande med att få en tydlig signal om att det inte är aktuellt, säger Stefan Lindberg, ordförande i SOK.

Vad sänder beskedet för budskap till svensk idrott?

-Signalen är tydlig när det gäller vinter-OS. Det är inte aktuellt och det finns ingen anledning att lägga ner möda på det. Sen får man fråga regeringen vilka signaler de vill skicka, säger Lindberg.

Liljeroth menar att ett OS kräver alltför stora ekonomiska garantier från regeringen.

-Jag vet inte riktigt vad hon har för underlag när hon säger det. Vi vet att det kostar mycket pengar med OS, men det vi höll på att studera var ett projekt där man bygger upp det som behövs för OS samtidigt som man avvecklar det efteråt så att man inte får dyra efterkostnader, säger Lindberg.

Är ett OS en förlustaffär?

-I grunden är det ekonomiska utfallet bra vad jag sett i de senaste OS-spelen, säger han.

Han tror inte att vi kommer få se ett OS på svensk mark, som läget är nu.

-Spelen växer i sig, så om man i dag kommer fram till att det är för

dyrt utan att ens ha en utredning då jag tror inte att man om några

år säger ”Hoppsan det där ser bra ut. Det tror jag inte, säger Lindberg.

Max Schüllerqvist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.