• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

OS-invigning och Anton Kalén

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Algotsson Ostholt och Max Salminen under OS-invigningen 2021. I klippet berättar Anton Kalén om ekonomiska problemen för Sveriges idrottare. Foto: TT/Bildbyrån

SOK: Olympiska idrottarna måste betala för att tävla

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges olympiska kommitté (SOK) slår larm om en tuff ekonomisk verklighet för svenska idrottare.

En ny undersökning visar att aktiva i drygt hälften av alla olympiska landslag måste betala för att tävla för Sverige.

– Det är klart vi ser allvarligt på det, säger SOK:s analytiker Anton Kalén till SVT Sport.

Undersökningen baseras på svar från 41 olympiska landslag som har omkring 630 aktiva idrottare på landslagsnivå. Resultatet visar att snittpriset för att få tävla för Sverige ligger på nästan 100 000 kronor.

– Generellt sett kan man säga att vi är underfinansierade. Vi har ungefär hälften så mycket pengar till toppidrott som Norge och Danmark. Där finns det större ekonomiskt stöd till de aktiva, säger analytikern Anton Kalén.

OS i Paris 2024

SOK menar att läget kan komma att försämras ytterligare.

– Hälften av landslagen anser att de behöver höja avgifterna eller införa avgifter om de inte finns i dagsläget under de kommande fyra åren. En fjärdedel beskriver också att de kommer behöva dra ner på verksamheten under ett till två år, säger Kalén och tillägger:

– Detta samtidigt som inflationstakten ökat, vi har haft en svag krona och tävlingsprogrammen har utökats internationellt. Vi behöver vara ute och tävla mer för att hålla oss konkurrenskraftiga.

Läs mer om SOK:s undersökning här.

SOK:s åtgärder för att vända trenden

Mer pengar till aktiva och landslagsverksamhet

– Det krävs ett ordentligt resurstillskott både till aktiva, men även till landslagen. En tredjedel beskriver att pengarna inte räcker för att hålla internationell konkurrenskraft.

Ökad professionalisering av tränare och resurspersoner

– Vi behöver ha en större andel anställda tränare. Men det handlar också om att säkra kompetensen, både genom rätt utbildning och behålla erfarenhet över längre tid.

Satsningar på elitidrottsmiljöer och utvecklingssatsningar

– Dels för toppidrottarna som är på världsnivå, men också att ha en miljö för de som är på väg uppåt. De ska kunna ha en kvalitativ träning.

Förbättrat jobb med kommersiella intäkter

– Det handlar framför allt om att vissa förbund själva upplever att de inte har resurser att jobba med att hitta kommersiella partners eller sponsorer. De behöver hjälp och stöd med det jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet