Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SOK:s ordförande Mats Årjes i Lausanne. Foto: Stina Stjernkvist/TT arkiv

SOK:s ordförande Mats Årjes åtalas för sexuellt ofredande

Uppdaterad
Publicerad

Ordföranden i Sveriges olympiska kommitté, Mats Årjes, åtalas för sexuellt ofredande i Falu tingsrätt.

– Det är helt fruktansvärt både för mig och min familj och mina nära. Man förstår inte, det är otroligt obehagligt. Jag förnekar brott stenhårt, säger Årjes till SVT Sport.

Enligt åtalet, som Expressen var först med att rapportera om, gäller det sexuellt ofredande av en kvinna som ska ha skett i juni i år på ett tåg mellan Borlänge och Stockholm.

Mats Årjes fick information om åtalet under måndagsmorgonen och förnekar brott.

– I situationen som är så är det lika bra att de får pröva det här, så får man redogöra för uppenbarligen fullständigt olika upplevelser av vad som har hänt. Det är det enda jag kan säga, det är ord mot ord, säger Årjes till SVT Sport.

– Jag känner mig fullständigt oskyldig och jag känner mig bedrövad, det är en situation som man aldrig trodde att man skulle komma i närheten av.

Kliver åt sidan: ”Finns inget annat alternativ”

Årjes, som förutom ordförande i SOK även är styrelseledamot i Fis, Internationella skidförbundet, säger att han tillfälligt kliver åt sidan.

– Jag stiger åt sidan från de uppdrag som jag har, och det är på eget initiativ och det gör jag omedelbart. Det finns inget annat alternativ tills den här processen är avslutad. Jag kommer inte delta i några styrelsemöten eller något sådant.

Lämnar styrelsepost

Fis kommunikationsdirektör Jenny Wiedeke bekräftar att Årjes tar en paus.

– Mats Årjes ringde tidigare under dagen och meddelade att han frivilligt väljer att pausa sitt styrelseuppdrag i Fis. Och att det är av personliga skäl. Det är allt jag kan säga just nu för jag har ingen mer information än så, säger hon till SVT Sport.

Årjes lämnar också sin styrelsepost i tillväxtkoncernen New Wave Group.

Åklagaren: ”De var inte obekanta med varandra”

Johan Knies, åklagaren i målet, vill inte gå in på detaljer kring bevisläget när SVT Sport når honom på måndagseftermiddagen.

– Jag har tagit del av förundersökningen och bedömer att åtal bör väckas. Det jag kan säga är att jag tycker jag har tillräckligt med stöd för målsägandes uppgifter för en fällande dom, säger han till SVT Sport.  

När det gäller själva händelsen som beskrivs, kände målsägande och den åtalade varandra sedan innan?  

– De var inte helt obekanta med varandra. Men huruvida de kände varandra... det kanske är fel att beskriva det så. Men de var inte helt obekanta, säger Johan Knies.  

SOK meddelar på sin hemsida att deras vice ordförande Anders Larsson kommer att leda nästa styrelsemöte.

Den 2 mars 2023 friades Årjes av Falu tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.