Julia Batenkova, Ukraina, har haft ett bra Paralympics. Foto: Daniel Nilsson/Bildbyrån

Sömnlös medaljör tänker på Krim

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska Julia Batenkova tog på söndagen sin fjärde medalj i Paralympics. Men tankarna fanns någon annanstans. Inom kort kan hennes födelsestad vara rysk.

– Det har varit extremt svårt, säger Krim-födda Batenkova till TT.

Medan Julia Batenkova skidade till sig ett silver på 5 kilometer fristil, hennes fjärde medalj i Paralympics, köade väljarna i hennes födelsestad Simferopol till vallokalerna. Folkomröstningen gällande om Krim ska förbli ukrainskt eller ingå i union med Ryssland genomfördes trots att hela FN:s säkerhetsråd, förutom Ryssland och Kina, ogiltigförklarat den.

– Det har varit extremt svårt att tävla ur en moralisk aspekt. Jag är själv från Krim och har många släktingar där. Jag har haft svårt att sova många nätter och tänkt på det. När man är så här långt borta, man vill att ens hemland och ens familj ska vara säkra, säger Batenkova till TT.

Paralympics 2014 längdskidor

”Tror inte att det kommer att ske”

Först och främst vill hon ha en fredlig upplösning på konflikten, men samtidigt medger hon att det skulle vara märkligt om Simferopol hamnade under Ryssland.

– Men jag tror inte att det kommer att ske. Jag tror att det kommer att bli som det är menat att bli, som ödet bestämmer. Om det sker och staden blir rysk, så blir det ganska svårt att ändra på saker. Vi är vana att det ska vara på ett sätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics 2014 längdskidor

Mer i ämnet