Spanien historiska mästare

Spanien besegrade Italien med osannolika 4-0 i EM-finalen Kiev. Spanien har skrivit historia genom att som första europeiska landslag vinna 3 titlar i följd. 2 EM (2008, 2012) och VM (2010).

Snacket om en italiensk skräll hade cirkulerat före finalen i Kiev och de som börjat tro vet nu bättre. Spanien slog de blå med osannolika 4-0 och uppvisningen började redan i den 14:e minuten då David Silva nickade in  1-0.

Fabregas fick en läcker genomskärare från Iniesta och tog sig skickligt runt den italienska backen på högerkanten och satte ett precist och nätt inlägg på Silvas panna.

Fotbolls-EM 2012

Det Italienska hoppet levde än men fick sig ännu en knäck sex minuter innan halvlek då Xavi plockade fram sitt trollspö.

Xavi frispelade Jordi Alba med en boll slagen i exakt rätt stund mellan två Italienska backar. Alba gjorde det han skulle och satte en bredsida bakom Buffon. Det var hans första mål i den rödgula landslagströjan.

Tio minuter in i andra halvlek förvandlades den branta italienska uppförsbacken till ett stup då Thiago Motta singlade ner och tog sig mot låret. Motta sträckte baksidan, byttes ut och Italien som redan gjort sina tre byten fick slutföra matchen med tio man.

Huvudena på Prandellis mannar började hänga och Spanien tog över allt mer men 3-0 dröjde till den 84:e minuten. Xavi stod för ännu ett instick fram till inbytte Fernando Torres som satte en säker bredsida bakom Buffon.

Juan Matas 4-0-mål två minuter från slutet var av akademisk betydelse.