John Isner pustar ut efter att ha vunnit rekordmatchen Foto: Bildbyrån

Spelade historiens längsta – nu går han mot ny maratonmatch

Uppdaterad
Publicerad

År 2010 spelade amerikanen John Isner en Wimbledonmatch som varade i drygt elva timmar, vilket är den längsta någonsin. I dag avbröts hans match mot Marin Cilic efter drygt fyra timmars spel i tredje rundan. Matchen är redan längst hittills i singelturneringen.

17-rankade John Isner är mer känd för sin uthållighet än framgångar på tennisbanan. I den första rundan av Wimbledon 2010 ställdes han mot fransmannen Nicolas Mahut i en match som spelades över hela tre dagar. Isner kunde vinna matchen efter elva timmar och fem minuter med siffrorna 6–4, 3–6, 6–7, 7–6, 70–68, vilket är rekord.

När Isner bröt för att vinna var det första gången någon lyckades bryta på hela det avgörande setet. En totalt slutkörd Isner åkte ut direkt i matchen efter efter att ha kollapsat i första set. I Wimbledon har han aldrig gått längre än till tredje rundan på sex försök.

Wimbledon 2015

Avbröts p.g.a. mörker

Men efter två segrar är han nu nära att ta sig längre än någonsin i Wimbledon. Men då måste krafterna från 2010 visas på nytt. I matchen mot nionderankade Marin Cilic står det 2–2 i set, och 10–10 i game i femte avgörande.

Matchen har pågått i 4 timmar och 16 minuter, och fick avbrytas klockan tio på grund av att det blev för mörkt. Matchen kommer återupptas imorgon. Men för att nå det gamla rekordet krävs knappt sju timmar till för Isner. Matchen är längst hittills i singelturneringen 2015.

Fem längsta tennismatcherna genom tiderna:

11 timmar, 5 minuter: Wimbledon 2010, 1:a rundan: John Isner–Nicolas Mahut (3 dagar)

7 timmar, 2 minuter: Davis Cup 2013, 1:a rundan: Tomas Berdych, Lukas Rosol–Stanislas Wawrinka, Marco Chiudinelli (1 dag)

6 timmar, 43 minuter: Davis Cup 2015, 1:a rundan: Leonardo Mayer–Joao Sousa (1 dag)

6 timmar, 33 minuter: Franska öppna 2004, 1:a rundan: Fabrice Santoro–Arnaud Clement (2 dagar)

6 timmar, 22 minuter: Davis Cup, kvartsfinal: John McEnroe–Mats Wilander (1 dag)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Wimbledon 2015

Mer i ämnet