Spelarna: Våra bästa publikminnen

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte hot som får spelare och ledare att älska allsvenskan. Det är inte ”kvartssamtal” med missnöjda fans. Det är inte våldet vid sidan av planen. Det som väcker så starka känslor för en kvalitetsmässigt medioker serie är i stället publikfesterna som ni, den stora massan, ordnar gång på gång.

Vilken är din starkaste läktarupplevelse med ett allsvenskt lag?

Robin Quaison, AIK:

Allsvenskan 2013

”Det var när vi mötte Malmö i sista allsvenska matchen på Råsunda förra säsongen. Stämningen och tifot var grymt.” Se klipp här.

John Alvbåge, IFK Göteborg:

”Vissa matcher i Örebro var riktigt bra med tifon och så. Men årets premiär mot Häcken var härlig. Kanonstämning.” Se klipp här.

Mathis Florén, Norrköping:

”Bästa matchen är nog Djurgården hemma 2011. Vi var en man mindre i 60-70 minuter, men vann med 2-1. Publiken stod bakom oss och det var ett enormt tryck.” Se klipp här.

Mattias Hugosson, Gefle:

”Det var 2006 på Råsunda. AIK gjorde comeback i allsvenskan och Johan Mjällby var med. Bra tryck och det var en jättebanderoll på läktaren.” Se klipp här.

Kristian Bergström, Åtvidaberg:

”Det var 2010 på Skytteholm, när vi gick upp i allsvenskan. Väldigt många fans hade åkt dit, och det var väldigt bra tryck. Sen var det alltid kul att spela på Råsunda.” Se klipp här.

Bojan Djordjic, Brommapojkarna:

”Det är väl självklart... Göteborg-AIK 2009. Jag minns varje minut. Hur dåligt man mådde när de gjorde 1-0, och hur bra man mådde när Tjerna gjorde 2-1. Båda lagens supportrar var galna hela matchen, det var väldigt speciellt.” Se klipp här.

Louay Chanko, Syrianska:

”I Grekland gjorde jag mitt första mål för AEK Athen mot Panathinaikos. Det var helt galet. I Sverige minns jag speciellt när jag spelade det fullsatta derbyt mellan Djurgården och Hammarby. Jag gjorde avgörande 1-0 för Djurgården.” Se klipp här (1.20 in).

Stefan Ishizaki, Elfsborg:

”Bästa trycket jag varit med om var när jag spelade i AIK och vi mötte Fenerbache på bortaplan. Redan i bussen hörde man att det var tryck. När jag skulle ut och känna på gräset en och en halv timme innan match var det redan fullsatt. Det var en galen ljudkuliss. Sedan minns man också derbyna i Stockholm med en grön eller blå vägg, och en svart.” Se klipp här.

Mattias Lindström, Helsingborg:

”Det var den senaste matchen mot Gefle och jag byttes ut. Jag fick stående ovationer, vilket jag aldrig varit med om tidigare. Det kommer jag aldrig att glömma.” Se klipp här.

Christoffer Källqvist, BK Häcken:

”Det var mot AIK förra säsongen. Det flaggades för slutsålt och det var nästan så. Vi fick ett gott stöd och det var en go känsla.” Se klipp här.

Stefan Selakovic, Halmstads BK´:

”När vi tog hem guldet med IFK Göteborg 2007. Det var 44 000 på Nya Ullevi, det var häftigt, men stormingen efter kanske inte var så himla bra.” Se klipp här.

Pontus Jansson, Malmö FF:

”Det var när vi mötte Helsingborg 2010. Det var fullsatt arena, mycket på spel och ett derby på det. Det var mycket känslor och det bästa av allt var att vi vann.” Se klipp här.

Pablo Pinones Arce, Östers IF:

”Det måste vara ett av derbyna med Hammarby. Inramningen, publikstödet, det är svårt att beskriva känslan under de matcherna.”

Joel Riddez, Djurgården:

”Alla tifon genom åren i derbyna har varit fantastiska”. Se klipp här.

Markus Thorbjörnsson, Kalmar FF:

”Mitt allra starkaste minne är från när vi vann första matchen på Guldfågeln Arena i april 2011. Vi slog Djurgården med 3-2 och det var en fantastisk inramning och det var en sådan gläjde när vi vann och storpublik på läktaren. Det var väldigt stort för mig som satt på bänken. Sedan var det nästan lika stort, ja för mig personligen var det kanske större, när jag gjorde min allsvenska debut någon vecka senare och vi slog Elfsborg med 2-1 på samma arena.” Se klipp här.

Vilken match skulle du välja? Diskutera på twitter (använd #äktafans).

Daniel Nannskog, SVT:s expert

”Det var 1997 och en elektrisk 2-2 match på Söderstadion. Jag spelade för Djurgården och resultatet gjorde att Hammarby gick upp i allsvenskan och vi fick kvala vidare.  Det var bengaliska eldar och ett jäkla tryck på publiken särskilt på läktaren som var mot Nynäsvägen. Snöpligt förstås med Filip Bergmans sena kvitteringsmål, men ett härligt minne ändå på något sätt med hela inramningen från läktarplats den kvällen”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allsvenskan 2013

Mer i ämnet