Spetsat kosttillskott Contadors fall

Uppdaterad
Publicerad

När Cas-panelen studerade värdena av det förbjudna medlet clenbuterol förkastade den Contadors förklaring om att han ätit smittat kött.

”Förekomsten av clenbuterol kommer mer troligt från näringstillförsel av orent (spetsat) kosttillskott”, skriver Cas i sitt utslag.

Cas håller med Contador så till vida att köttet ”möjligen” kan ha varit smittat men håller vid en samlad bedömning det för ”osannolikt”.

Som stöd anför Cas att ingen spansk idrottare råkat ut för smittat kött.

-Jag har hört talas om flera fall med dopning och kosttillskott där preparaten ska ha tillverkats i samma fabriker som läkemedel med förbjudet innehåll, säger SVT:s cykelexpert Magnus Bäckstedt.

Han känner irrritation mot Wada och Cas för att processen fått dra ut så långt i tid.

-Vad håller Cas och Wada på med? Det har tagit dem 1,5 år att reda ut det här och under tiden har Contador kunna fortsätta att cykla. En avstängd cyklist ska inte sitta i en sadel.

Jonathan Kvarnström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.