När: Torsdag 30 juni kl 12:00-14:00.
Var: Brottet.
Grenar/discipliner:
Glima/Ryggtag
Lösa tag
Ryggtag
Så här går det till
Gemensamt för disciplinerna är att man kämpar/brottas utan varken poängräkning eller tidsgräns och segrar i princip när motståndaren hamnar i marken. I tävlingssammanhang räknas seger ofta först efter bäst av tre matcher.
Detta görs med olika typer av kontrollerade kast, krokben och nedtagningar. Vissa restriktioner råder men på det hela är alla hövliga sätt att brottas utan att skadas tillåtna. Varje kamp inleds och avslutas efter domarens slutliga utfall med en handskakning.
I Glima utgår man från en upprätt kroppshållning med ett bestämt grepp i speciella bälten med remmar även runt låren (likt en klättersele). Under kampen förväntas man ha en avslappnad och stegande grundrörelse. Detta för att öka den tekniska nivån och samtidigt minska eventuella storleksskillnader. Målet är att med hjälp av olika benbragder få motståndaren att hamna på marken utan att själv tappa balansen eller kontrollen.
I ryggtagsbrottning gäller det att ha en stark och stabil kroppshållning med ett fast grepp om motståndarens rygg. Både kast och fälleben är tillåtet. Fall eller förlorat grepp ger förlust. I de fall då båda kämparna vidrör marken samtidigt anses det som ett brödrafall och kampen börjar om på nytt.
I lösa tag brottas man, som namnet antyder och till skillnad från glima och ryggtag utan fasta grepp. Kampen inleds stående men kan fortsätta på marken. Vinnaren är den som är stående utom räckhåll för sin motståndare då densamma har markkontakt med mer än sina fötter.
Fakta
Glima är en traditionell nordisk brottningsform som har utövats i tusen år, dock är det bara på Island som traditionen är obruten. Ungefär samtidigt som gliman sportifierades där i början av 1900-talet och man införde de speciella bältena så dog den istället ut i Sverige. Byxtaget, det gamla allmogenamnet som användes förr, kommer från att man tog taget direkt i motståndarens byxor dessförinnan.
Intresset återuppväcktes under 90-talets början och tack vare överlevnaden på Island har man kunnat återinföra gliman till Sverige.
Medan den isländska gliman är tämligen unik så finns det andra snarlika varianter på ryggtagsbrottningen, exempelvis backhold (Skottland) eller ryggkast (Gotland).
Visste du att?
* Isländsk glima var med som uppvisningsgren vid vårt OS 1912 i Stockholm, men då med isländska brottare bosatta i Danmark.