Sporterna i SM-veckan – Fakta om Kortdistans Cykel

Uppdaterad
Publicerad

När: Söndag den 3 juli kl 09:00-15:00

Var: Varvbana på 1,8 km runt Halmstad Arena och Sannarps IP, med målgång på Frennarpsvägen i höjd med Sannarpsgymnasiet.

Grenar/discipliner: Kortdistans cykel.

Herrjuniorer (20 varv) start 9:00, målgång ca 10:00

Damer (15 varv) start 11:00, målgång ca 11:45

Herrar (30 varv) start 13:00, målgång ca 14:30

Så här går det till

Kortbanan ska vara ett varv på 2-6 km och gärna innehålla mycket svängar. Denna tävlingsform gynnar tekniska och spurtstarka cyklister. Utmed banan finns depåer för de cyklister som behöver få maskinservice under loppet. Den korta distansen gör också tävlingarna väldigt fartfyllda, det är inte en lugn stund.

I herrseniorklassen tillhör de flesta cyklister ett lag som hjälps åt på olika sätt. Det kan handla om att köra ifatt utbrytare eller hjälpa fram en lagmedlem till en bra position inför finishen.

Fakta

När de internationella reglerna ändrades på 90-talet så att proffs och amatörer skulle tävla om samma mästerskap både internationellt och nationellt, ändrades distansen på herrarnas linjelopp från 18 till cirka 23 mil. För att svenska amatörer skulle ha en möjlighet att konkurrera om ett SM-tecken infördes kortdistans-SM.

Tävlingarna i kortdistans cykel är mycket publikvänliga. De korta varven gör att åskådarna får många möjligheter att se cyklisterna. Mästerskapen på kortbana är en relativt ny disciplin inom vårt förbund som bildades redan 1900. Det var först 1999 som den första mästaren, Örjan Gustavsson tävlandes för Skoghalls CK-Hammarö korades och först året efter för damerna då Malin Gustavsson, Värnamo CK segrade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.