Sporterna i SM-veckan: Fakta om Vindsurfing

Uppdaterad
Publicerad

När: Fredag-Söndag 1-3 juli.

Var: Stranden vid Ringenäsudden, norra delen av Tylösandsbukten i Halmstad.

Grenar/Discipliner:

* Formula Windsurfing (NM/SM-status och ingår i SM-Veckan). Separata priser för Herr, Dam, Junior, Master – med reservation för godkänt antal deltagare (fler än 5st) i varje division.

* Bic Techno 293 OD (Deltävling nr 4 i Bic Techno Cup). Ungdomsklass.

* Kona One (Deltävling nr 3 i Kona Cup)

* Senior – 7,4, 8,2 och 9,0 kvm segelyta

* Blå – 6,6 kvm segelyta

* Kadett – upp till 15 år under året, med 3,5-5,8 kvm segelyta

Så här går det till:

Seglingarna genomförs i en så kallad kryss-läns-bana vilket innebär att de tävlande seglar en bana såväl mot som med vinden. Samtliga deltagare i respektive klass startar gemensamt. Seglingarna genomförs kontinuerligt och varje ”segling” tar ca 30 minuter att genomföra.

Resultatet i delseglingarna räknas ihop till ett slutresultat. Seglaren med lägst totalpoäng vinner respektive klass. Seglaren som vinner en delsegling får ett poäng, den som kommer tvåa får två osv. Strykningar av sämsta delseglingsresultatet kan förekomma om det blir fler än 3 delseglingar. Ambitionen är ca 5 delseglingar per tävlingsdag.

Formula Windsurfing: Formulaklassen har sina rötter från Funboardklassen som var den stora tävlingsklassen från mitten av 80-talet fram till slutet av 90-talet. Man sökte dock ett nytt klassformat som kunde reducera mängden utrustning och samtidigt klara av att genomföra seglingar inom ett stort vindspann, från 4-5 m/s till 15 m/s. Detta var viktigt för att genomföra fler seglingar istället för att sitta på land och vänta på vind. Dessutom var en materialbegränsning i princip ett måste för att uppnå en vettig ekonomi. I dag är klassen etablerad både i Sverige och internationellt. Utrustningen som gäller är max 1 bräda, 3 segel var av det största får max vara 12,5 kvm samt max 3 fenor. Klassen är en prestandaklass och tack vare utrustningens breda vindregister och goda kryss-/ slöregenskaper så ger brädan en svårslagen fartkänsla redan i måttliga vindar. Hastigheter på 25-30 knop är inte ovanliga.

Bic Techno 293 OD: Detta är den nya ungdomsklassen inom brädsegling i Sverige. Vald av ISAF till klass i ungdoms OS i Singapore 2010. Med en modern form samt ett centerbord funkar denna bräda i både lätt vind, samt planande som en funboard över 5 m/s. Stor volym och bredd ger superbra stabilitet och brädan lämpar sig mycket bra till nybörjare. Brädan väger endast 12.5 kg, så det är lätt att bära för juniorer.

Kona One: Den nya folkbrädan med det smarta handikappsystemet! Kona ONE står för enkelhet och ger en möjlighet för hela familjen att kunna segla tillsammans genom att använda en och samma bräda. Flertalet före detta vindsurfare som tävlat på högre nivåer tidigare har återfallit till denna mångsidiga och lättillgängliga brädklass.

Fakta:

Formula Windsurfing är en ny klass för SM-veckan i Halmstad 2011! Klassen representerar seglingsaction på högsta nivå redan i lätta vindar. Startlinjen i segling är en tänkt linje mellan två bojar. När starten går ska du vara bakom denna och sedan ta dig till det första märket. Det svåra är att du inte kan parkera brädan vid startlinjen och vänta på startskottet utan du måste försöka passera startlinjen med full fart så snart som möjligt efter att startsignalen gått. En duktig seglare ska också vara bra på att segla med vinden, runda märken och hantera konkurrenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.