Bosse Hansson: ”Sportnytt motarbetades av kulturen”

Uppdaterad
Publicerad

Mr. Sportnytt, Bosse Hansson, minns tillbaka till starten av Sportnytt för 40 år sedan.

– Jag minns att de var många som inte gillade att vi sände sport varje dag i veckan. Kulturredaktionen på SVT motarbetade oss och krävde i sin tur att det skulle vara ett kulturmagasin varje dag, säger sportlegendaren till SVT Sport.

Sveriges äldsta dagliga sportsprogram, Sportnytt, har nu trätt in i medelåldern. Det var 40 år sedan Sportnytt blev en daglig händelse i programtablån och en naturlig del av svenskens underhållning hemma i TV-sofforna.

1977 var en intensiv period, en epok där löpsedlarna toppades av Björn Borg och Ingemar Stenmark. Det var också en period i historien då idrottstävlingar och matcher inte längre var vigda till lördag eller söndag. Nu bredde de sportsliga händelserna ut sig över veckans alla sju dagar. Sportredaktionen på SVT hade länge kämpat för att kunna anpassa bevakningen därefter.

– Det var ju fantastiskt att kunna berätta om alla sportsliga händelser varje dag, säger Hansson.

Tekniska begränsningar

Trots att det var ett Sportnytt varje dag så fanns det stora begränsningar på vad man kunde visa för bilder.

– Televerket hade EN ledning in i TV-huset som vi kunde använda, så det spelade ingen roll om det var full omgång i Allsvenskan, det var en match vi kunde visa bilder ifrån. Det fanns en ledning till men den användes av Aktuellt och Rapport, berättar Hansson.

Språkets mästare

SVT Sports tidigare chef, Kjell Andersson, minns att Bosse Hansson lade ner mycket tid på att hitta de rätta formuleringarna och språkliga tolkningar av det tittarna fick ta del av.

– Han la ner lika mycket kraft på det lilla inslaget på en och trettio som en hel Tipsextra-sändning, berättar Andersson.

Tittar fortfarande på Sportnytt

Bosse Hansson fyller 84 år i år och har följer fortfarande en hel del idrott. Spotrtnytt står också högt upp på agendan men konkurrensen är hård.

– Jag försöker att titta på Sportnytt så ofta jag kan men det är ju mycket annat som finns på TV numera och det är klart att det är annat som lockar, inte minst sport i andra kanaler. Men Sportnytt försöker jag att se på när jag kan, avslutar Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.