Sprintfinaler orienterings-VM

18.00-20.00 sänder SVT från damerna och herrarnas sprintfinaler i orienterings-VM.

Sprintfinaler: Kvalet till finalerna har avgjorts två dagar tidigare. Nu ska det avgöras. Starten är individuell, med en minuts mellanrum. Bästa tid vinner. Löptiden är 12-15 minuter.

Terräng: Stadsmiljö. Avgörs i en stad som heter Forrest. Finalen kommer gå i en gammal engelsk stadskärna som består av en huvudgata. Det är små smala gränder som går in från den raka huvudgatan. Ett ganska litet tävlingsområde. ”Jag tror på hög fart och intensiv sprint”, säger Håkan Carlsson.

Svenska damlaget: Tove Alexandersson, Lena Eliasson, Karoline Ohlson. 

Svenska herrlaget: Jonas Leandersson, Jerker Lysell, Martin Regborn.

Favoriter herrar: Daniel Hubmann, Schweiz är storfavorit. Han har varit dominant i världssprint, och är en stark orienterare. Mårten Boström, Finland, de senaste två årens världsmästare. Søren Bobach, Danmark, vann VM 2013 och 2014. Svenska löparna har goda chanser. Jonas Leandersson har bäst internationella meriter på distansen av svenskarna. Han är dubbel europamästare, 2012 och 2014. Yannick Michiels, Belgien, är ett annat starkt namn.

Favoriter damer: Judith Wyder, Schweiz, hör till favoriterna. Emma Klingenberg, Danmark, är löpstark. Schweiziskorna, danskorna, svenskorna och ryskorna är bra. Liksom Minna Kauppi, Finland. Tove Alexandersson tog VM-silver i distansen förra året. Lena Eliasson var 4:a i VM 2014.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.