Foto: Bildbyrån

Sprintreglerna i världscupen ändras

Uppdaterad
Publicerad

Det blir precis som Vegard Ulvang föreslog förra veckan – nya regler i världscupens sprinttävlingar. Nu kommer åkarna få välja vilken kvartsfinal beroende på placering i prologen. Det ska göra tävlingarna mer rättvisa.

Ändringen kommer  efter kritiken mot att det är så mycket mer fördelaktigt att åka i semifinal 1 i förhållande till semifinal 2.

75 procent av pallplaceringarna i fjol  togs av åkare i semifinal 1, de som fått betydligt längre vila inför finalen.

Världscupen i längdskidor

– Vi kommer till  att testa de nya reglerna under världscupen i Lahti och Drammen efter VM, säger som sitter i Fis längdkommitté Vegard Ulvang til NRK.

De elva snabbaste åkarna från prologen kommer att få välja först. Elva, tio, nio och så vidare. Därefter väljer nummer tolv till och med 30.

– Så har vi för att vinnaren ska ha fördel att se vad tvåan och trean väljer för kvartsfinalheat, förklarar Ulvang.

SVT Sport var för ett par veckor sedan i kontakt med Niklas Jonsson, svensk Fis-representant, han sa så här om förslaget innan det var spikat:

– Det låter väl bra men också svårgenomförbart. Hur ska det praktiskt gå till utan att det blir utdraget i tid, säger Jonsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i längdskidor

Mer i ämnet