Cori Gauff, P.K. Subban och Lindsey Vonn. Foto: TikTok/BILDBYRÅN

Idrottsstjärnornas upprörda känslor efter polisvåldet

Uppdaterad
Publicerad

Upprörda röster har höjts efter att 46-årige George Floyd dog i samband med ett brutalt polisingripande i Minneapolis i USA.

Nu visar de amerikanska idrottsstjärnorna sitt stöd.

– Det är så otroligt upprörande på så många nivåer och jag tycker att poliserna ska få fängelse. De dödade honom, säger Lindsey Vonn.

Basketstjärnan Lebron James var en av de första idrottsstjärnor som uttalade sig kritiskt om det polisvåld som skapat oroligheter i USA den senaste veckan.

– Förstår ni NU!!??!!?? Eller är det fortfarande oklart för dig?, skrev han på Instagram.

Idrott och politik

Tillsammans med texten la han ut en bild på en knäböjande Colin Kaepernick, NFL-spelaren som fick stor uppmärksamhet säsongen 2016 när han protesterade mot polisvåldet och senare sparkades av sin klubb. Bredvid Kaepernick syns bilden på George Floyd som trycks ner av en polis med knät.

Bilden har kommenterats av nästintill fem miljoner människor och en dag senare la han ut en bild på sig själv där han bär en t-shirt med texten: ”I can´t breath” – och under bilden har han skrivit: ”FORTFARANDE”.

Foto: Instagram

”Borde få fängelse – de dödade honom”

Före detta alpina stjärnan Lindsey Vonn och hennes man, hockeyspelaren P.K Subban, sände live på Instagram och pratade om George Floyds död.

– Det är så otroligt upprörande på så många nivåer och jag tycker att poliserna ska få fängelse. De dödade honom, säger Lindsey Vonn.

– Jag vill bara att vi alla ska älska varandra oavsett om vi är svarta, vita, lila eller bruna, vem bryr sig? Njut av att vi alla är olika, säger Subban.

Även tennisspelaren, 16-åriga Cori Gauff, visade sitt stöd när hon publicerade en bild på 24 svarta människor som avlidit till följd av rasism.

”När tar det slut? När kommer vi att ses som människor och inte ett hot? Vila i frid alla vackra själar vars liv tog slut på grund av rasism. Alla liv kommer inte betyda lika mycket förrän samhället på riktigt visar att svarta människors liv spelar roll.”

På twitter har hon dessutom publicerat en video som avslutas med texten: ”Är jag näst på tur?”.

”Jag orkar inte bära mer på mina axlar”

Alpina stjärnan Mikaela Shiffrin, som förlorade sin pappa tidigare i år, följde i samma spår och publicerade en känslosam text i sociala medier:

”Det kanske inte är mitt problem...jag kämpar med en hel del känslor just nu. För många känslor. Jag orkar inte bära mer på mina axlar. Det påverkar inte mig direkt, så det spelar ingen roll om jag uttalar mig, just nu....fel”, skriver Shiffrin och fortsätter innan hon avslutar inlägget med:

”Tills den här världen är bra igen och vi börjar behandla varandra med respekt...alltid...så hoppas jag att vi hör de här tre orden ekandes i våra huvuden: ”I can´t breath”.

DETTA HAR HÄNT: Gripandet av George Floyd:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet