Colin Kaepernicks protest spred sig över hela världen. Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT montage

Stödet växer för arbetslösa NFL-stjärnan Colin Kaepernick

Uppdaterad
Publicerad

Colin Kaepernick hoppades att hans protest skulle skapa debatt. Han fick som han ville, kanske mer än han önskade. Inför NFL-säsongen är svartas ställning i USA om möjligt ännu mer aktuellt än när quarterbacken knäböjde för ett år sedan – och den 29-årige superstjärnan står utan jobb.

Colin Kaepernick står upp för sina ideal.

Quarterbacken gick nämligen ned på knä när USA:s nationalsång spelades inför försäsongsmatchen mellan hans San Francisco 49:ers och San Diego Chargers för lite mer än ett år sedan.

– Jag kommer inte att visa stolthet över en flagga för ett land som förtrycker svarta. För mig är det här större än fotboll och det vore själviskt att vända ryggen åt. Det ligger lik på gatorna och folk klarar sig undan med mord, sade han.

Kaepernick beskylldes för att vara antiamerikansk, vilket han dementerade.

– Jag älskar Amerika. Jag älskar människor. Det är därför jag gör det här. Jag vill hjälpa till att göra Amerika bättre, sade han.

Lika hatad som älskad

Allt som händer inom nationalsporten amerikansk fotboll får stora proportioner i USA och protesten fick effekt, minst sagt.

Kaepernick, som ledde San Francisco till Superbowl när han tog över som ordinarie quarterback säsongen 2012–13, delar nationen. Han är lika hatad som han är älskad.

Nationalsången innan mötet mellan San Francisco 49ers och Dallas Cowboys i oktober 2016. Foto: TT Nyhetsbyrån

Debatten nådde omedelbart högsta ort. Både den sittande och blivande presidenten kommenterade Kaepernick.

– Han utövade sin konstitutionella rättighet. Jag tvivlar inte på hans uppriktighet. Jag tror att han verkligen är oroad över ett problem som vi måste prata om. Att hedra vår flagga och vår nationalsång är en del av det som binder oss samman som nation men jag påminner alltid om att en annan del av det som gör det här landet speciellt är att vi respekterar människors rätt att ha en avvikande åsikt, sade Barack Obama.

Trump: ”Borde hitta ett land som passar honom bättre”

Donald Trump gillade inte det han såg.

– Det är hemskt. Kanske borde han hitta ett land som passar honom bättre. Låt honom försöka, han kommer inte att lyckas. Jag tycker att det han gör förstör stämningen i landet, sade han.

Stödet växer rejält – vit spelare knäböjde

Ljudstyrkan har ökat efter våldsamheterna i Charlottesville och stödet för Kaepernick tycks ha växt.

Quarterbacken är utan jobb efter brytningen med 49:ers efter förra säsongen, och många misstänker att det beror på att han använde sin position för att belysa ett samhällsproblem som delar av USA vill sopa under mattan – även om det också är ett faktum att han har haft svårt att leva upp till förväntningarna efter succén för fem år sedan.

Flera organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter anordnade i augusti en stor demonstration till stöd för Kaepernick utanför NFL:s huvudkontor i New York.

Protest utanför NFL:s huvudkontor i New York i augusti. Foto: TT Nyhetsbyrån

Inför en försäsongsmatch blev Cleveland Browns tightend Seth DeValve, vars fru är svart, den förste vite spelaren att knäböja under nationalsången.

– Jag kommer själv att uppfostra barn som inte ser ut som jag och jag vill göra allt för att de ska få växa upp i ett bättre samhälle än det vi har nu. USA är världens bästa land eftersom det ger medborgarna möjligheter som inget annat gör. Problemet är att inte alla får samma möjligheter, sade DeValve.

”Han borde ha en plats i en trupp”

Aaron Rodgers, vit quarterback för Green Bay Packers och en av NFL:s absolut största stjärnor, sluter också upp bakom Kaepernick.

– Han borde ha en plats i en trupp. Jag tror att det är protesten som är anledningen till att han inte har det. Jag står upp (under nationalsången) eftersom jag känner för flaggan men jag stödjer mina lagkamrater och kollegor som inte gör det till 100 procent, sade han nyligen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer