Stora ukrainska framgångar direkt – trippel i sprinten

Uppdaterad
Publicerad

Krig i hemlandet och stora svårigheter att ta sig till Kina.

Men de ukrainska paralympierna imponerade stort direkt och tog en storslam i skidskyttesprinten för herrar med synnedsättning.

Det ukrainska landslaget kom fram till Peking i onsdags. På grund av det pågående kriget i Ukraina var osäkert om de ens skulle kunna ta sig i väg till mästerskapet då några i laget befann sig i Ukraina och några utanför landets gränser.

– Det är ett mirakel att vi har tagit oss hit. Det är otroligt att vi är på Paralympics eftersom vi stod inför en fråga varje dag: Finns det ett sätt att föra båda delarna av laget samman och ta oss från Europa till Peking?, sa Valerij Susjkevytj, ordförande i Ukrainas paralympiska kommitté på en presskonferens.

Paralympics

”Snälla, stoppa kriget”

Under lördagen drog de första tävlingarna i gång och de ukrainska paralympierna imponerande stort i skidskyttet. I sprinten för herrar med synnedsättning målade de nämligen hela pallen blågul. Vitaliy Lukyanenko vann före landsmännen Oleksandr Kazik och Dmytro Suiarko.

Men det var inte de enda medaljerna Ukraina säkrade i skidskyttet. I herrarnas stående sprint tog Hryhorij Vovchynskij hem guldet och även Oksana Sjysjkova knep den ädlaste valören i klassen för damer med synnedsättning.

– Jag vill bara säga: Snälla, stoppa kriget i Ukraina. Att jag kan vinna en guldmedalj här så ukrainska flaggan kan höjas är väldigt viktigt för mig och det var väldigt känslosamt när jag gick i mål, säger Hryhorij Vovchynskij. 

Dessutom tog man silver i damernas stående sprint och herrarnas sittande.

Zebastian Modin var den enda svenska åkaren i dagens sprinttävlingar. Han kom på en tiondeplats i klassen för herrar med synnedsättning efter totalt fem bom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet