Sundhage om Zlatan: ”Tråkigt och ledsamt”

Uppdaterad
Publicerad

Svenske superstjärnan Zlatan Ibrahimovic skakade om Fotbollssverige igår med sina uttalanden om damlandslaget.

Nu ger sig in förbundskapten Pia Sundhage in i debatten.

– Tråkigt och ledsamt för svensk fotboll, säger hon till SVT Sport.

Zlatan var missnöjd över att hyllningarna till Anders Svensson fallit skugga på grund av den omtalade bilaffären där damernas rekordhållare Therese Sjögran blev utan pris.

Landslagets lagkapten sa till Expressen bland annat:

Fotbollsgalan 2013

– Hur fan kan du jämföra en damprestation med en herrprestation individuellt? Det är helt omöjligt! Damerna kan få en cykel med min autograf så blir det bra.

Och fyllde sen på:

”Ska jag behöva skämmas?”

– När jag kommer ut i Europa jämför de mig med Messi och Ronaldo. När jag kommer hem jämför de mig med en damspelare. Ska jag behöva skämmas för att vara en svensk fotbollsspelare? Lägg ner det där, det är inte ens roligt. Det är ett dåligt skämt som inte ens går hem i Rosengård.

Uttalandena väckte stark kritik bland spelare och experter. Mittbacksstjärnan Nilla Fischer twittrade att det var bland det dummaste hon läst och SVT Sports expert Frida Östberg undrade varför Zlatan ska skämmas över att jämföras med exempelvis Schelin och Sjögran.

”Brister i manlig fotbolls värdegrund”

Diskussionen gick även varm på SVT Sports facebooksida.

Någon som inte har missat debatten är damlandslagets förbundskapten Pia Sundhage som nu svarar Zlatan.

–Tråkigt och ledsamt för svensk fotboll när en lagkapten uttrycker sig så. Det visar på brister i manlig fotbolls värdegrund, säger hon till SVT Sport.

Även Therese Sjögran kommenterar nu uttalandena.

Sjögran: ”Handlar om respekt”

– Ena gången säger han att vi är fantastiska och sedan tycker han att vi ska ha en cykel. Jag vet inte riktigt vad han är arg på egentligen, om det är förbundet, media eller ja... Det känns som att han blandar och ger i artikeln och det blir tyvärr helt fel tycker jag, säger hon till Sydsvenskan.

Enligt tidningen beklagar hon att Zlatan ”nedvärderar vår idrott och kvinnor i största allmänhet”.

–Jag förstår honom när han säger om att herrlandslaget drar in mer pengar och exponering, så är det ju. Men det handlar ändå om respekt, vi håller på med samma grejer: det är fotboll. Sedan ska man inte jämföra herr och dam, det är helt omöjligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbollsgalan 2013

Mer i ämnet