Sundsvalls Carlos Moros Gracia deppar Foto: TT Nyhetsbyrån

Sundsvalls stora ras som idrottsstad

Uppdaterad
Publicerad

När SVT för första gången utsåg Sveriges bästa idrottsstad 2011 kom Sundsvall sjua. Nu, nio år senare uppfyller stan inte ens kraven för att vara med i årets omröstning.

– Att Sundsvall inte är med är ju pinsamt faktiskt, säger Andreas Lidén, sportreporter på Sundsvalls Tidning.

Sundsvall Dragons vann flera SM-guld, Granlo gjorde flera år i SSL, liksom Sundsvall Saints i basket och Sundsvall hockey dam. När Gif Sundsvall åkte ur allsvenskan i höstas innebar det en negativ milstolpe för idrottsstaden.

– De är tyvärr anmärkningsvärt dåligt, vi konstaterar att det är första gången sedan 1956 som Sundsvall inte har något lag i någon av de högsta ligorna, säger Andreas Lidén, sportreporter på Sundsvalls Tidning.

Sveriges bästa idrottsstad

Gemensam nämnare för i princip alla krisande Sundsvallsklubbar är stora ekonomiska problem.

– Det är upprepade konkurser i flera olika stora klubbar, i basket, i innebandy. Det var kanske överflödets förbannelse tidigare, kanske lite för många lag som slogs om samma publik och samma pengar. Sen trodde vi väl att de skulle gynna de lag som överlevde när konkurrensen blev mindre men så har det inte blivit. Det har blivit några riktigt mörka år för de stora lagidrotterna.

Boden och Sandviken nya 

Totalt är det 39 kommuner som klarar grundkriteriet som innebär minst fyra elitlag/klubbar inom 28 olika idrotter, därav ett högstaligalag i någon av de sju största lagsporterna.

Två kommuner är nya i år. Boden är med för första gången och Sandviken är tillbaka och tävlar igen. Utöver Sundsvall så är det ytterligare tre kommuner som var med ifjol men i år inte klarar kriterierna. Det handlar om Nässjö, Kungsbacka och Köping.

Se hela listan här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges bästa idrottsstad

Mer i ämnet