Supertalang mot världstoppen

Eddie Karlsson.
Foto: SVTEddie Karlsson.
En ung balanskonstnär som upphäver naturlagarna. 18-årige supertalangen, Eddie Karlsson från Kungsbacka, är på väg mot världstoppen i trial.

Han blev svensk mästare inomhus i vintras under SM-veckan i Falun. Och det var bara början på en karriär som satt fart ordentligt.

Dessförrinnan hade legendaren, spanjoren Jordi Tarres med sju VM-guld, fått upp ögonen för den svenske talangen. Nu ingår Eddie Karlsson i Tarres stall i VM-serien (första VM-deltävlingen i Andorra nästa helg).

I mitten på maj blev han nordisk mästare och förra helgen vann han en EM-deltävling i Tjeckien. Som första nordbo.

Eddie Karlsson växte upp i Fjärås, strax utanför Kungsbacka. Hans pappa Magnus lockade snabbt in sonen på motorcyklar. Och familjens bildemonteringsfirma blev lekplatsen för Eddie Karlsson. Först på cykel men redan i tidig ålder blev det motorcykel. Och på bilkyrkogården inleddes, de numer närmast osannolika, balansövningarna.

Kör mycket brottningsträning

– Det var här det började. Man lärde sig tidigt att få kontroll på kropp och motorcykel. Det är hur kul som helst. Att göra saker som folk aldrig skulle få för sig att prova. Som de ser som omöjliga, säger Eddie till SVT Sport.

Efterhand blev det mer och mer riktig trial i organiserad form. Sporten där det handlar om att så sällan som möjligt... sätta ner fötterna. På en given bana med olika sektioner i naturen.

– För några år sen pushade jag mest och det var ”kom igen, fega inte”. Nu är det snarare tvärtom. På stora tävlingar vågar man knappt titta längre, skrattar Magnus Karlsson, Eddies pappa.

Som komplement till all trialträning på motorcykel har det blivit mycket balansträning på lina. Och inte minst brottningsträning.

– Det är bra för hela kroppen och väldigt viktigt för trial, man får styrka och smidighet. Man får använda alla musklerna, säger Eddie.

I Sportspegeln visar SVT Sport ett längre reportage. Med häpnadsväckande bilder från både bilskroten och banan i Kungsbacka.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.