Sven ”Plex” Petersson har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Den legendariske SVT-kommentatorn Sven ”Plex” Petersson har avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 84 år.

”Plex” blev anställd på SVT 1959 och var programledare för den allra första Sportspegeln som sändes 1961. Han kommenterade ett otal klassiska sportögonblick, bland annat Bob Beamons osannolika längdhopp på 8,90 i OS i 1968 och Anders Gärderuds guld på 3 000 meter hinder i OS 1976.

Mest förknippad kanske han ändå är för att ha kommenterat nyårsbackhoppningen i Garmisch-Partenkirchen, och för att ha skildrat Ingemar Stenmarks stora framgångar, då Sverige stod stilla.

SVT Sport har stor sorg

-SVT Sport har stor sorg och känner stor tacksamhet, säger SVT Sports chef Per Yng efter det att den legendariske Sven ”Plex” Petersson avlidit i dag.

-Han var Sportspegelns första programledare och mannen som tog den alpina sporten och Ingemar Stenmark in i våra vardagsrum, fortsätter Per Yng.

-Han var Vasaloppet och kepsen och kanske den störste av alla i den tidiga pionjärsandan inom SVT Sport.

Det sista framträdandet för ”Plex” var när han deltog i jubileumssändningen för Sportspegeln i januari i år.

Erik Aldaeus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.