Sven Thorgren först i världen med spektakulärt trick

Uppdaterad
Publicerad

Tre bakåtvolter med rotation och en sned landning, med andra ord en ”triple chuk flip”. I soliga Riksgränsen blev svenske snowboardstjärnan Sven Thorgren först någonsin att klara av bedriften.

– Det var bra mycket läskigare än vad jag trodde. Efter många försök så satte jag den till slut och det var en otrolig lättnad, säger Thorgren till SVT Sport.

Sol och högvärme i stora delar av landet men vid Riksgränsen har sommarens första veckor varit fylld av snowboard i världsklass. Coronapandemin har hållit Sveriges främsta snowboardåkare, Sven Thorgren, på hemmaplan och en stor del av tiden har tillbringats vid en specialbygd snowboardpark vid Riksgränsen.

– Det finns mycket historia med snowboardåkning vid Riksgränsen och vi lyckades få ihop det här utan några professionella parkbyggare. Vi har byggt det här för hand och med grävmaskin och vi slet hårt för att få till det, säger han till SVT Sport.

Tre bakåtvolter

Efter två års arbete med filmen ”Scandalnavia” så skulle den stora finalen spelas in med ambitionen att bli världens första att sätta en ”triple chuk flip”. En avancerad manöver som innebär tre raka bakåtvolter med rotation och landning i kraftig nedåtlutning. Efter många om och men med knäskador och snöstormsuppehåll så blev drömmen till slut verklighet.

– Det var bra mycket läskigare än vad jag trodde. Efter många försök så satte jag den till slut och det var en otrolig lättnad. Jag kände mycket press när jag hade sagt att jag skulle göra en ”worlds first”, säger Thorgren till SVT Sport.

Se klippet i spelaren högst upp i artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.