Jonas Eriksson hade det hett om öronen. Foto: BildbyrånVisa alla (5)
Visa alla (5)

Svenska domslut i fokus när Barca slog City

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske domaren Jonas Eriksson och hans svenska team hade det tufft i toppmatchen där Manchester City föll tungt hemma mot Barcelona.
Efter flera uppmärskammade situationer sågades han rejält efter matchen.
– Han var inte opartisk, säger Citys tränare Manuel Pellegrini.

Barcelona har ena foten i kvartsfinal i Champions League efter att man bortaslagit Manchester City med 2-0 i kvällens första åttondelsfinal.

– Vi hade en del att bevisa, och det gjorde vi väldigt bra, säger Barcelonas Cesc Fabregas enligt AP efter matchen.

Men det var det svenska domarteamet som hamnade i fokus efter en situation i början av den andra halvleken.

Tveksam straff för Barca

Efter en omställning kom Barcelonas argentinske stjärna Lionel Messi igenom. Landsmannen i City, Martin Demichelis, var sen in i situationen. 33-åringen glidtacklade, missade bollen och träffade Messi.

Frilägesutvisning på Demichelis, men det är den dömda straffen som diskuteras i efterhand. Man kan argumentera för att kontakten skedde utanför straffområdet, vilket i sådana fall borde ha betytt frispark. Det röda kortet såg dock ut att vara helt korrekt.

Lionel Messi satte straffen iskallt mitt i målet fram till 1-0.

...som fick mål felaktigt avvinkat

En stund senare trodde Barcelona att man hade utökat sin ledning då Gerard Pique höll sig framme på Cesc Fabregas inspel och stötte in bollen i tomt mål. Men den fina djupledsbollen från Xavi till Fabregas ansågs ha slagits då Fabregas stod i offsideläge – något som reprisbilderna visade var felaktigt.

Barcelona kunde dock genom den offensive brasilianske högerbacken Daniel Alves sätta sitt 2-0-mål. I den 90:e minuten kom han igenom till höger i straffområdet och rullade bollen mellan den utrusande City-målvakten Joe Harts ben.

”Petig domare”

Efter matchen kunde man skönja en viss irritation i City-lägret genom deras matchreferat.

”Det enda som förstörde en underhållande match var den petige domaren Jonas Eriksson som verkade blåsa i pipan för vad som helst, till hemmapubliken och hemmaspelarnas förtret”, går det att läsa på Citys hemsida.

”Avgjorde matchen”

Även Citys tränare Manuel Pellegrini riktade skarp kritik mot svenske Eriksson.

– Redan från början kände jag att han inte var opartisk. Det var ingen bra idé att låta en domare från Sverige döma en sådan viktig match. Det finns viktigare fotboll i Europa än i Sverige, säger en förgrymmad Pellegrini på presskonferensen.

–Domaren måste vara väldigt nöjd eftersom han avgjorde matchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Champions League 2013-2014

Mer i ämnet